Početna » Ženski vaterpolo » Dragana Ivković o reprezentaciji, Zvezdi i razvoju ženskog vaterpola u Srbiji

Dragana Ivković o reprezentaciji, Zvezdi i razvoju ženskog vaterpola u Srbiji

Dragana Ivković
(Foto: VSS / UNIQA)

Ženski vaterpolo u Srbiji je u ekspanziji.

Trener ŽVK Crvena zvezda i selektor juniorske i seniorske reprezentacije Srbije, Dragana Ivković, pričala je za zvanični sajt kluba o izazovima koji očekuju dve selekcije u narednom periodu, zdravoj konkurenciji u domaćem vaterpolu i Zvezdi, koja je u značajnoj meri doprinela razvoju ženskog vaterpola u Srbiji.

Pre više od mesec dana okupile su se srpske vaterpolistkinje. Juniorke za nekoliko nedelja očekuje Evropsko prvenstvo u Volosu, a seniorke u narednim mesecima kvalifikacije za Šampionat Evrope u Budimpešti.

Devojke sam preuzela u oktobru prošle godine. Od tada smo napravili dva testiranja po klubovima i učestvovali na dva turnira sa seniorkama, dok smo sa juniorkama imali u januaru dvodnevno okupljanje u Bečeju i dva pomenuta testiranja po klubovima – rekla je Dragana Ivković i dodaoa:

Uspeli smo da postavimo sistem igre, podignemo nivo kondicije na potreban nivo i ekipa se lagano sklapa. Pripreme smo počeli zvanično osmog jula na Košutnjaku, ali su devojke već 29. juna dobile plan treninga po klubovima i počele sa radom. Seniorke su bile sa nama do četvrtog avgusta, a dalje nastavljaju samo junioke koje očekuje Evropsko prvenstvo u Volosu, od 1. do 8. septembra.

Dragana Ivković
(Foto: VSS / UNIQA)

Srbija će u Volosu igrati u grupi sa Grčkom, Rumunijom i Francuskom.

Ima još dosta toga da se radi na uigravanju, ali smo glavni kondicioni deo završili. Mogu da kažem da ozbiljno pristupile radu i da samo takvim radom može neki rezultat da se napravi u budućnosti. Prva provera je bio turnir u Sentešu, a drugi igramo u Itei, na Pitia Kupu. Tu ćemo moći da vidimo gde smo, odmerimo snage i snimimo potencijalne protivnike, te da se na taj način spremimo za Šampionat Evrope.

Seniorke se pripremaju za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Kod seniorki plan je drugačiji. One će se priključivati tokom leta u Beogradu. Glavni deo priprema za njih će biti u drugoj polovini septembra. Sa juniorkama su odradile kondicioni deo i vraćaju se u klubove, gde ih uskoro očekuje početak sezone, tako da očekujem da budu fizički spremne. Sistem igre smo uspostavili, čeka nas uigravanje i provera na turniru u Košicama.

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije, Evropsko prvenstvo, Barselona 2018.
(Foto: VSS / Marcel ter Bals)

Ekipa se izmenila od Evropskog šampionata u Barseloni.

U sastavu sigurno neće biti Vladane Klincov na golu, Ane Price i Lare Luke. Ana ne igra više, a Lara će u tom periodu biti u SAD na studijama. Iz istog razloga u sastavu možda neće biti ni Nađe Novaković, ali ona za razliku od Lare ide ranije, pa će pokušati da organizuje obaveze tako da se odazove i još uvek je pod znakom pitanja. Moguće je da će se više mlađih devojaka priključiti. Na širem spisku za seniorke je 26 igračica, a ko će se izboriti za sastav zavisi od njih.

Dragana Ivković je u isto vreme trener Crvene zvezde i selektor juniorske i seniorske reprezentacije.

To definitivno ima i svojih prednosti i mana. Trudim se da radim što objektivnije, da ne tripi ni jedan od poziva koje imam. Zvezda je u ovom trenutku najveća baza devojčica u Srbiji, jer se kroz Taš 2000, od koga je 2013. godine nastala i Zvezda, školovao veliki broj devojčica koje danas nastupaju za crveno-bele ili neki drugi klub i odatle je sve počelo. Kroz mlađe kategorije Zvezda je godinama unazad nastupala sa obe ekipe i na taj način se povećavao broj timova i utakmica. Ujedno, Zvezda je i jedan od tri kluba koji su osnovali Dunav ligu, tu su još Senteš i Rapid, tako da se na taj način dodatno razvijao ženski vaterpolo u Srbiji.

Dragana Ivković
(Foto: ŽVK Crvena zvezda)

Zvezda je bila dominantna godinama, ali je u poslednjoj sezoni Palilula stigla do titule, a selektor reprezentacije veruje da će konkurencija biti dobra i za nacionalnu selekciju.

– Dobro je da su se priključili i drugi klubovi, jer je bitno da postoji zdrava konkurencija, koja tera da se klub razvija i ide napred. To se u velikoj meri odrazilo i na nacionalni sastav i sada tu nema 18 devojaka, kao kada sam ja počela 2004. godine, pa da se bira 15. Sada je konkurencija mnogo veća i sve može da bude daleko ozbiljnije.

Srpski klubovi, Crvena zvezda, Palilula i Vojvodina će i ove sezone igrati Dunav ligu sa ekipama iz Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Regionalno takmičenje postaje sve ozbiljnije. Ove godine će u njemu učestvovati osam ekipa. Mađarski Eger i Senteš, Rapid i Steaua iz Rumunije, Košice iz Slovačke i na moje veliko zadovoljstvo tri naša kluba.Takmičenje čine četiri turnira, kroz koje će sve ekipe da odigraju po dve utakmice sa svakom ekipom. Nakon toga se sabiraju bodovi i igra se fajnal-siks, tako da će najbolje ekipe imati i više utakmica. Verujem da će upravo to takmičenje da podigne nivo vaterpola u našoj zemlji i pomogne u omasovljenju, pošto će se dva turnira sigurno igrati u našoj zemlji. Za učešće u Dunav ligi VSS je uz pomoć Vlade Republike Srbije pomogao svim ženskim klubovima i ovim putem želim da se zahvalim i ispred kluba Zvezda i sa pozicije trenera reprezentacije, jer bez te pomoći klubovi teško da bi mogli sami da finansiraju troškove takmičenja.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace