HVS: Predlog VSS nije ostvariv, srpski klubovi mogu da napuste Regionalnu ligu

Regionalna liga

Regionalna vaterpolo liga

Vaterpolo savez Hrvatske odgovorio je na zahtev Vaterpolo saveza Srbije.

U Kući vaterpola danas je održan sastanak, posle kojeg je VSS, u dogovoru sa predstavnicima sedam klubova koji učestvuju u regionalnom takmičenju, poslao dopis i zahtev da srpski klubovi do kraja sezone ne igraju utakmice u Splitu, Šibeniku, Zadru i Makarskoj. Međutim, ubrzo je stigao odgovor iz HVS. Kao što se moglo i očekivati, predlog je odbijen, a srpskim klubovima je ponuđeno da napuste Regionalnu A1 i A2 ligu. Podsećamo, regionalno takmičenje sa srpskim klubovima se igra od 2014. godine, a u prvoj sezoni nastupali su Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i Radnički.

Saopštenje prenosimo u celosti.

„Posle sastanka čelnika Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. februara 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se takmiče u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (TVL), Hrvatski vaterpolo savez izražava iskreno žaljenje donešenom odluka svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtev i zaključak Vaterpolo saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije sprovodljiv što jedino ukazuje na prekid saradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolo lige. Duboko verujemo da se rešavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebno nakon službeno uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se garantuje sigurnost svim budućim učesnicima vaterpolo takmičenja, a koje je upućeno komisiji ta takmičenje.

Hrvatskom vaterpolo savezu, a uveren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak sedam klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtev VS Srbije.
Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konsultacije sa ostalim savezima članicama RVL, a pre svega s HVS kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ukoliko su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati.

Ukoliko međutim Vaterpolo savez Srbije uistinu istraje sa namerom da više ne žele da igraju u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati.
Regionalna vaterpolo liga je podsećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolo savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolo savezu Srbije na koji ćemo čekati službeni odgovor,“ navodi Perica Bukić, potpredsednik i izvršni direktor HVS.

You may also like...

2 Responses

  1. mile kaže:

    i sta sada?

  2. Djole kaže:

    Umesto da iskoriste priliku , pa pod zastitom hrvatske policije paradiraju Hrvatskom u svojim dresovima , kad su vec pojeli g.. neka se predomisle pa obrukaju celu naciju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.