Savić: Nastupamo bez pritiska, ovo je početak novog ciklusa

Konferencija za novinare u TC "Ušće"

(Foto: waterpoloserbia.org)

Vaterpolo reprezentacija Srbije u nedelju ujutru putuje u Ruzu, gde se od 20. do 25. juna održava finalni turnir Svetske lige.

Tim povodom danas je u Tržnom centru „Ušće“ održana konferencija za novinare, gde su govorili selektor Dejan Savić, kapiten Filip Filipović, Sava Ranđelović i Viktor Rašović. To je bila prilika da se i navijači druže sa selektorom i vaterpolistima, ali i da vide novu opremu marke Keel, koju će vaterpolisti ovog leta nositi.

Savić počeo je u svom stilu:

Nisam ja ostvario rezultat niti sam nešto osvojio, nego su sve to igrači napravili – rekao je Savić ističiću u prvi plan reprezentativce:

U petak sam saznao da ja i ne znam zašto igramo Svetsku ligu, mislim da to nije bitno takmičenje, ali u svakom slučaju kad već igramo onda ćemo da pokušamo, da kroz taj pripremni period za Svetsko prvenstvo, ostvarimo dobar rezultat. Nikada kraće pripreme neće biti, što igračima izuzetno odgovara. Ali, kako je nama tako je i drugima, a ono što je veliki zadatak za ovu godinu je Svetsko prvenstvo u Budimpešti, koje se igra u svetskom hramu vaterpola na bazenu Alfred Hajoš. Svi znamo kakvi su Mađari domaćini, a drago mi je da su svi reprezentativci svesni da prvi put nastupamo bez pritiska. Jer, ovo je početak novog olimpijskog ciklusa i na neki način pokušaćemo opet da prođemo stepenicama do glavnog cilja, a to su Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Savić je podsetio da se vrelo leto za vaterpoliste ne završava sa okončanjem Svetskog prvenstva:

Već smo ušli u pripremni period za Univerzitetske igre koje se održavaju u Tajpeiju. To će da bude reprezentacija sastavljena od igrača koji su kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, odnosno reprezentatativci koji bi trebalo da čine kostur nacionalnog tima do 20204. To znači da mi imamo izuzetan plan, program i strategiju rada za sledećih četiri do osam godina – konstatovao je Savić.

Filip Filipović i Dejan Savić

(Foto: waterpoloserbia.org)

Reprezentacija Srbije će pehar svetske lige u Ruzi braniti sa novim kapitenom Filipom Filipovićem, koji je osvojio svih 10 zlatnih medalja u ovom takmičenju sa našom selekcijom od 2005. godine.

Što se tiče uloge kapitena, mislim da je to u ovoj ekipi pre svega ćast i zadovoljstvo, ali obaveza, jer posle Živka Gocića je sve to teško naslediti s obzoirom na rezultate koje smo ostvarili dok je on kao kapiten bio predvodnik. Ne osećam nikakav pritiska, niti smatram da treba da razmišljam o tome, jer pored ovakvih saigrača uloga kapitena i nije toliko bitna koliko se da se opet stvori prava hemija i dobra atsmofera koja nas je krasila svih ovih godina. Za to ću se postarati na što je moguće bolji način – rekao je Filipović i potom dodao:

Što se tiče same Svetske lige, ciljeve još nismo dobili, ali svakako srpska reprezentacija će gledati da ide ka maksimalnim ostvarenjima. Međutim, koliko smo trenutno u formi i u kom sastavu idemo, možda i nije za realno očekivati najsjanije odličje. Svakako se nećemo pedavati, idemo tamo da treniramo i da se uigravamo jer svi znamo da nam je ove godine cilj i vrhunac svetsko prvenstvo u Budimpešti. Sve ostalo je uvodni period i svakave oscilacije su moguće i prihvatljive.

Viktor Rašović na kzš

(Foto: waterpoloserbia.org)

Reprezentacija Srbije će na završnom turniru Svetske lige igrati u grupi sa Italijom, Sjedninjenim Američkim Državama i Kazahstanom, dok drugu grupu čine Hrvatska, Australija, Japan i Rusija. Protivnike Srbije detaljno je analizirao Sava Ranđelović:

Očekuje nas izuzetno težak turnir, pre svega jer u šest dana igramo isto toliko utakmica. U grupi smo sa Kazahstanom koga veoma malo poznajemo, jer još nismo igrali sa njima. Protiv Amerikanaca unapred znamo da će biti veoma teško, jer je njihov selektor Dejan Udovičić koji nas vrlo dobro poznaje i Italija koja je uvek neugodan rival. Što se druge grupe tiče, sa Australijom smo odigrali tri prijateljske utakmice u kojima smo trijumfovali, Rusija će kao domaćin imati visoke ambicije i pred svojom publike će biti nezgodan rival. Japana se svi sećaju kada smo na Olimpijskim igrama gubili 5:1, oni nam nekako ne leže iako su dosta fizički slabiji od nas. Tu je i Hrvatska koja je jedna od najboljih selekcija sveta i sa kojom smo se mnogo puta sastajali u finalima velikih takmičenja. Ponavljam, očekuje nas veoma težak turnir, ali mislim da ćemo se kroz ovo takmičenje dobro pripremiti za ono što nam sledi, a to je Svetsko prvenstvo.

Utiske sa dosadašnjeg dela priprema reprezentacije preneo je Viktor Rašović, koji je prošle godine bio član reprezentacije koja je trijumfovala na završnom turniru Svetske lige u Kini:

Počeli smo 5. juna da se pirpremamo za Svetsko prvenstvo. Prošle su dve sedmice i možemo da kažemo da smo zadovoljni. Cilj Svetske lige je u svakom slučaju da se što bolje spremimo za SP u Budimpešti gde nas očekuje velika borba – zaključio je Rašović.

Podeli sa prijateljimaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *