Savić: Spremni smo za drugi nivo igrice

(Foto: kazan2015.com)

Dejan Savić je na mesto selektora vaterpolo reprezentacije Srbije stigao pre četiri godine, a danas može da kaže da je osvojio sve. Jedini neuspeh Savić je doživeo 2013, na Svetskom prvenstvu u Barseloni, gde je Srbija zauzela sedmo mesto. Međutim, na svakom narednom takmičenju Savićevi puleni su osvajali zlato. Srbija je aktuelni šampion Evrope i sveta, osvajač Svetske lige, Svetskog Kupa i Olimpijskih igara.

Posle osvojene Svetske lige u Čeljabinsku uz čudnu atmosferu koja je tada bila u savezu, otišli smo u Barselonu. Nismo mi loše igrali, ali to četvrtfinale sa Crnom Gorom je imalo neke note koje nama nisu odgovarale. Jeste sedmo mesto za sve bio veliki šok, posebno težak šamar za mene. Ali prihvatio sam ga kao šamar otrežnjenja, kao buđenje, kao stvaranje situacije da ponovo počinjemo iz početka – kaže Savić na početku intervjua za Žurnal.

Kritike za Savićevu pripremu i taktiku nikada nisu ugledali javnost. Čak ih je sam selektor inicirao pozivom da se razgovara o analizi priprema i igrama Srbije u Barseloni.

Nikada nisam mislio da sve znam. I sada učim. Posle Barselone sam imao malo vremena da sagledam kompletnu sliku. Suština je u igračima, odnosima, atmosferi. Oni su i do mog dolaska imali vrhunske odnose. I ja sam se prilagodio njima. To je bilo daleko lakše.

Prilagođavanje je bilo vezano i za opasnost koju je nosilo zajedničko igranje u ranijem periodu.

I danas znamo da se družimo van bazena. Ali kada smo u akciji sve je drugačije. Suština je u jednoj rečenici: „Momci, ja sam u vašoj koži bio, vi u mojoj niste.”

(Foto: Nenad Negovanović, Olimpijski komitet Srbije)

Trofejni selektor u glavi već ima spremljen plan za Tokio. I ne samo za Tokio:

To je tradicija saveza. Hoćemo da u Japanu pokušamo da budemo najbolji. Imamo ideju kako to da uradimo. Sve što nas čeka do tada je u funkciji jačanje ekipe, igre, konkurencije. Sada smo rasterećeni, što momci kažu završili smo jedan nivo igrice – kaže Savić i dodaje:

Spremni smo za drugi. Imamo veru u sebe. Ne menjamo način razmišljanja. Čvrsto na zemlji, svesni da i poraz može da bude poučan. Sve je to sport. Moja je sreća da imam velike ambicije za još jedan ciklus i posebno što tu ambiciju imaju i igrači.

Kompletan intervju možete da pročitate u božićnom dvobroju Sportskog žurnala za 6. i 7. januar.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.