Početna » Intervjui » Intervju sa Zoranom Milenkovićem: Momci su pokazali kako se bori za Srbiju

Intervju sa Zoranom Milenkovićem: Momci su pokazali kako se bori za Srbiju

(Foto: Olimpijski komitet Srbije)
(Foto: Olimpijski komitet Srbije)

Juniorska vaterpolo reprezentacija, predvođena selektorom Zoranom Milenkovićem, napravila je veliki uspeh, pošto je pre nekoliko dana osvojila zlatnu medalju na prvim Evropskim igrama mladih, koje su se igrale u Bakuu. Kako je u intervjuu za Vaterpolo vesti selektor Milenković rekao, nije bilo lako, ali su se momci ovo izgurali na najbolji mogući način i pokazali kako se igra za vaterpolo reprezentaciju Srbije.

Srbija je odigrala sedam utakmica u Bakuu, a nekoliko je bilo veoma neizvesno.

To govori o jačini ekipa i njihovoj ujednačenosti. Ja sam pre odlaska na takmičenje rekao da postoji šest, sedam reprezentacije, koje su u najužem krugu za najviši plasman i da smo mi u toj grupi favorita. Ispostavilo se da sam bio u pravu, jer je upravo tih šest ekipa zauzelo prvih šest pozicija. Podbacili su Crnogorci, koji su bili deveti.

Selektor je imao samo reči hvale za organizaciju Evropskih igara.

Takmičenje je jako dobro organizovano. Azerbejdžan je puno sredstava uložio u organizaciju i praktično zadao domaći zadatak budućim organizatorima. Osim jake konkurencije, bitno je i to što je ovo veliko iskustvo za ove momke i što je ovo prvo veliko takmičenje za ovu generaciju – rekao je Milenković i nastavio:

Bilo je bitno da sve te stvari koje nisu vezane za bazen funkcionišu kako treba, da bi i rezutlat u bazenu bio dobar. Sa te strane, zaslužuju sve pohvale, jer su bili izuzetno disciplinovani, poslušni, poštovali su sve što im je rečeno, ispunjavali su zadatke i ponašali su se više nego zrelo.

(Foto: waterpoloserbia.org)
(Foto: waterpoloserbia.org)

Milenković je potom prokomentario meč sa Španijom u grupnoj fazi, gde je protivnik posle preokreta, u poslednjoj sekundi postigao gol za pobedu.

Mi smo započeli takmičenje dobro protiv Slovaka. U drugoj utakmici protiv Španije imali smo pritisak jer smo znali da ćemo pobedom protiv njih doći do prvog mesta u grupi i da ćemo kasnije imati lakši put u razigravanju, tako da je taj pritisak rezultirao u poslednjim sekundama, iako smo igrali dobro u prvom poluvremenu – kazao je selektor juniorske reprezentacije i dodao da je kasnije sve bilo teže.

Kasnije je išlo sve znatno teže, imali smo utakmicu više, sa Rumunijom. Posle toga dramatična utakmica sa Italijom. Svi znamo šta znači Italija, naročito ljudi iz vaterpola, pogotovu u utakmicama koje su bitne za kasnija razigravanja. Tako da smo morali da budemo i duplo bolji od njih da bi ih pobedili.

Kako kaže, Milenković je posle te utakmice znao da će naša reprezentacija ići do kraja. Tako je i bilo.

Posle te pobede znao sam da ćemo ići do kraja i da ćemo uspeti da izađemo kao pobednici. Igrali smo sa fenomenalnim Grcima u polufinalu. Možda jedna od najkvalitetnijih ekipa gledajući pozicioni. Posle dugo godina jedna ekipa Grčke koja je izuzetno perspektivna i kvalitetna. Ne peterce smo dobili tu utakmicu, iako smo imali priliku da se odvojimo na veću razliku u drugoj i trećoj četvrtini. Nismo uspeli, ušli su u nerešnu završnicu i otišli u peterce. Smirenom glavom smo to rešili i finale je bilo priča za sebe.

A onda, finale sa ekipom koja nas je pobedila u grupi. Uspeli smo da se revanširamo kada je bilo najvažnije.

Imali smo želju da se revanširamo Španiji, kao i da osvojimo to takmičenje. Početak je bio malo bojažljiv. Bili smo neefikasni u napadu, a u odbrani smo primali neke golove koje nismo smeli da dopustimo, ali Španci se nisu odvojili. Započeli smo da igrmao kako treba u trećoj i četvrtoj četvrtini i preuzeli stvari u svoje ruke. Dobro je što smo završili utakmicu u regularnom toku, jer je pitanje šta bi bilo da je otišla u peterce.

Milenković je još jednom iskoristio priliku da pohvale igrače.

Momcima, kao i stručnom štabu, sve pohvale za rad, za ponašanje, za disciplinu. Izgurali su ovo na najbolji mogući način i pokazali kako se bori za Srbiju i kako se igra za našu vaterpolo reprezentaciju.

Osvajače zlatne medalje sledeće godine očekuje Svetsko prvenstvo, a selektor je rekao da će tu sistem takmičenja biti lakši, zbog većeg broja ekipa.

Ovu generaciju očekuje Svetsko prvenstvo sledeće godine u Podgorici. Mi smo se direktno kvalifikovali, a pored nas kvalifikovalo se još šest ekipa i domaća Crna Gora. Može se reći da je to Svetsko prvenstvo zbog većeg broja ekipa lakše, jer se dolazi na lakše protivnike u nekom razigravanju ako se bude prvi u grupi – rekao je Milenković i nastavio:

Osim toga, sledeće godine je Evropsko prvenstvo za 1997. godište tako da će dobar deo ovih momaka konkurisati za ekipu upravo u toj generaciji. Ono što je najbitnije je da im ovo bude jedna usputna stanica, zadovoljstvo i pečat koji će im ostati do kraja života, ali i podstrek da još više rade i treniraju, kako bi napredovali i jednog dana da uđu u A reprezentaciju, što je kranji cilj.

Za kraj, Milenković nam je otkrio šta njega očekuje u narednom periodu.

Ostajem u Banjici, u Partizanu. Što se tiče reprezentacije, videćemo. Posle kraćeg odmora, nastavljam sa 1997. godištem. Okupićemo ih za nekoliko nedelja, jer imamo kontrolni turnir u Mađarskoj. Kasnije ću se priključiti 1995. generaciji, koju vodi Vlada Vujasinović, pošto imamo Svetsko prvenstvo u Kazahstanu – zaključio je Milenković.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace