Početna » Nacionalna selekcija » Savić: Nosimo veliki teret, Vujasinović je pravi prijatelj

Savić: Nosimo veliki teret, Vujasinović je pravi prijatelj

(Foto: Vojislav Petrovic)
(Foto: Vojislav Petrovic)

Najbolji je trener na svetu, ali o tome ne želi da priča. Takav je selektor vaterpolista i strateg Crvene zvezde Dejan Savić. Skroman i nenametljiv. Ali i svestan da se kod nas trofeji brzo zaboravljaju. Još kao igrač je navikao da se stalno dokazuje, tako da mu nije zamorno da na svakom takmičenju sa delfinima juri prvo mesto.

Takva filozofija omogućila nam je da smo decenijama u svetskom vrhu – primećuje Savić u intervjuu za Novosti.

Letos je osvojio tri zlata: evropsko, u Svetskoj ligi i Svetskom kupu, a ove će pokušati da odbrani Svetsku ligu i trijumfuje na SP u Kazanju. Ulazak u makar jedno finale omogućiće „delfinima“ da se plasiraju na Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru, gde je cilj – zlato!

Svako želi da bude prvi i suludo je biti samo učesnik na nekom takmičenju. O večitom, olimpijskom pravilu da je važno učestvovati govore samo gubitnici. Ako želiš da stalno budeš prvi moraš da budeš u vrhunskoj formi, da se usavršavaš i da istrpiš pritisak javnosti, pogotovo u Srbiji. Biti prvi je normalna stvar, ne samo u sportu, nego i u životu – ističe selektor vaterpolista Dejan Savić.

Igrači se često žale da im i čelnici VSS stvaraju veliki pritisak…

To je istina. Ne znam zašto se toliko forsira priča o olimpijskom zlatu, iako svi znamo da nam je to cilj – dodaje Savić. – Ali se stvara utisak da je sve osim prvog mesta neuspeh, što će verovatno biti. S druge strane ne gledamo kakvi su uslovi, kroz šta sve prolazimo, krizne momente, periode… Pitanje je i da li iko na svetu može da priča „idemo da osvojimo olimpijsko zlato“. Možda to mogu da kažu NBA košarkaši, ali i kod njih mora da postoji doza straha. Ne mogu da verujem da se tako nešto ističe u prvi plan ili je to alibi za neke stvari, koje nas trenutno remete u srpskom sportu, pogotovo u vaterpolu.

Besparica u Savezu, bez sumnje, utiče na igrače. Ne krije to ni selektor:

Pre dve godine doživeli smo krah na SP u Barseloni, jer smo sve vreme imali u podsvesti celokupnu organizaciju, bez predsednika i velikih dugova. Sigurno je da se lane promenilo, da smo uspeli da se uzdignemo i napravimo izuzetne rezultate. Međutim, sa druge strane problemi se ne rešavaju. Ne vidim izlaz i plašim se da se u 2015. opet ne uđe sa tom podsvešću o problemima. Sigurno je da mučimo veliku muku, da nosimo veliki teret na leđima, ali mislim da su motivacija i cilj ispred svih nedaća. Još nam nisu vezane ruke i noge, ali zbog toga teško hodamo.

Nije lako u takvoj situaciji rešavati probleme sa vaterpolistima.

Ako imaš velike igrače ispred sebe, ljude koji su pobedničkog karaktera, motivacija je nepotrebna – jasan je Savić. – To se zna. Ali ako se već zna da se rešavanje problema ne može uraditi u određenom periodu, onda sigurno da kroz kolektivnu priču, želju, može da se dođe do vrhunskog motiva i da se nastavi normalan rad, samo je pitanje da li se razmišlja o tome ili ne. Vraćam se podsvesti, da ako nešto krene loše uvek će se tražiti alibi u tim problemima. Iako ne mora da znači da je to posledica toga.

Kažu da nije lako raditi sa velikim igračima, Savić to odlično zna:

Ima istine, ali treba da postoji obostrano poštovanje, koje mislim da imam. Neophodna je i izuzetna požrtvovanost obe strane. To su šampioni, koji stalno jure da budu najbolji. Svi su veliki profesionalnci, pobednici, ali i 13 različitih karaktera. Sve se svodi na obostrano razumevanje.

Da nije sujetan, Savić je dokazao i kada je posle EP istakao da mu je mnogo pomogao Vujasinović.

Vlada i ja samo odrasli zajedno i dok smo igrali pričali smo o protivnicima. Uzajamno se potpomažemo i imamo odnos, koji je za nekoga čudan, u ovo vreme nemoguć, ali za nas normalan. Bitno je da mi ukaže na ono što ne vidim. On je pravi prijatelj i moj najveći kritičar, ne samo u vaterpolu.

Priče da je vaterpolistima lako da budu prvi smetaju ljudima u ovom sportu.

Mislim da je to odraz ljubomore i na neki način umanjivanje nečijeg rada, truda. To su zle misli, niti ih komentarišem, niti me dotiču. Neki po blogovima daju sebi za pravo da o svemu govore, svi su stručnjaci i slično. Te stvari ne čitam, ne gledam.

Izvor: Novosti

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.