Početna » Nacionalna selekcija » Favoriti lako do plasmana na EP, Gruzija ostvarila istorijski uspeh !

Favoriti lako do plasmana na EP, Gruzija ostvarila istorijski uspeh !

Gruzini slave istorijski uspeh
Gruzini slave istorijski uspeh

 

U subotu i nedelju odigrani su revanš mečevi baraža za plasman na Evropsko prvenstvo u Budimpešti, a jedino iznenađenje napravila je Gruzija koja je uprkos porazu u Istanbulu od 9:12 izborila premijernio plasman na šampionat Evrope. Sigurne pobede u revanš mečevima ostvarili su i Hrvatska, koja je bila bolja od Slovačke 14:6, Španija koja je savladala Ukrajinu sa 25:6, i Rumunija koja je na gostovanju Velikoj Britaniji trijumfovala 18:8. Francuska je protiv Malte slavila sa 20:6 u gostima i tako se vratila na veliku scenu posle dugo vremena. Nakon tesne pobede na gostovanju Holandiji, Rusija je na svom terenu slavila sa 12:10, i vratila sa na evrospki šampionat pošto je propustila prethodno takmičenje u Ajndhovenu. Mečevima baraža kompletiran je spsiak 12 učesnika takmičenja u Budimpešti koje počinje 17. jula. Titulu će braniti Srbija, a žreb za grupe na programu je u nedelju 9. marta u 13.00 časova u Budimpešti. Konačna lista učesnika je:

Srbija, Crna Gora, Mađarska, Italija, Grčka, Nemačka, Hrvatska, Španija, Rusija, Francuska, Rumunija, Gruzija.

Revanš mečevi u većini nisu doneli mnogo uzbuđenja pošto su favoriti već u prvim duelima uspeli da zabeleže visoke pobede. Slovačka je šansu za plasman parktično izgubila zbog loše sreće na žrebu i nije se moglo očekivati, i pored solidnog kvaliteta, da će ugroziti olimpijske šampione Hrvate na putu ka Budimpešti. Situacija je bila još očiglednija u duelima Španije i Ukarjine, kao i Malta – Francuska.

Nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu kao domaćin Velika Britanija imala je ambicije da se nađe i na prvenstvu Evrope, ali je Rumunija povratkom kapitena Kozmina Radua i dolaskom srpskog stručnjaka Dejana Stanojevića bila previliki zalogaj. Rumuni su lako trijumfovali sa 11 i 10 golova razlike i sa optimizmom gledaju na turnir u Budimpešti. Nešto neizvesniji duel bio je između Holandije i Rusije, a Rusi su oba puta slavili sa po dva gola razlike, iako je dolaskom Erkina Šagaeva na klupu došlo do nesporazuma sa igračima šampiona Spartaka iz Volgograda koji nisu deo nacionalnog tima.

Plasman na Evropsko prvenstvo sigurno je najveći uspeh za selekciju Gruzije koja je posle pobede na svom bazenu od 8:4, izdržala nalete domaćina u Istanbulu i izborila poraz 9:12 koji je odveo u Budimpeštu. U timu Gruzije našao se i veteran i nekadašnja zvezda Rusije, Revaz Čomakidze, ali su prolaz Gruzinima doneli ‘stranci’ pre svih Marko Jelača sa 5 golova, i Marko Elez sa 2.

Revanš mečevi baraža za Evropsko prvenstvo u Budimpešti:

Hrvatska – Slovačka 14:6 (3:0, 3:2, 4:3, 4:1), prvi meč 16:8.

Turska – Gruzija 12:9 (2:3, 3:3, 4:1, 3:2), prvi meč 4:8.

Malta – Francuska 6:20 (1:6, 2:2, 3:6, 0:6) , prvi meč 8:20.

Španija – Ukrajina 25:6 (4:0, 9:1, 6:2, 6:3), prvi meč 17:5.

Rusija – Holandija 12:10 (4:1, 4:4, 3:2, 1:3), prvi meč 11:9.

Velika Britanija – Rumunija  8:18 (5:3, 1:3, 1:5, 1:7), prvi meč 7:18.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentara

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace