Početna » Domaća takmičenja » Radnički uložio žalbu na pobedonosni gol Šefika !

Radnički uložio žalbu na pobedonosni gol Šefika !

newanigif-1_dragged_144416020140127092255

Nakon dramatičnog finala Kupa Srbije  u nedelju uveče Vaterpolo klub Radnički Kon Tiki uložio je zvaničnu žalbu Vaterpolo savezu Srbije  na regularnost meča. Kragujevčani osporavaju pravilnost gola Denisa Šefika u poslednjoj sekundi utakmice, i to po dva osnova. Prvi je da je Zvezdin golman neregularno izveo loptu nakon što je ona  završila u gol-autu. Prema novim pravilima svako izvođenje mora biti učinjeno iz jednog zamaha, odnosno iz prve. Radnički tvrdi da je Šefik pre nego što je uputio udarac zamahnuo dva puta loptom. Drugi argument je da je lopta upućena nakon isteka vremena, što se potkrepljuje fotografijom i video zapisom. Meč je zvanično okončan rezultatom 12:11 u korist Zvezde koja je tako osvojila Kup Srbije drugu godinu uzastopno. 

Saopštenje VK Radnički :

Kragujevac, 26.01.2014.god. VK Radničk Kon Tiki uložio je žalbu i zahteva da se finalna utakmica Kupa Srbije za sezonu 2013./2014, ponovo odigra, zbog materijalne povrede pravila prilikom postizanja pobedonosnog gola, a koja je direktno uticala na konačan rezultat i pobednika samog takmičenja.

Prva osnova za žalbu je šut golmana Crvene zvezde prilikom postizanja pobedonosnog pogotka koji nije bio regularan. Posle izlaska lopte u gol-aut, šut ka golu je mogao biti upućen jedino iz „prve“, kao prilikom izvođenja prekršaja iza linije od pet metara. Prilikom upućivanja lopte ka golu Radničkog, golman Crvene zvezde je napravio prvo dva pokreta a potom i zamah pre nego što je uputio udarac ka golu što po pravilima nije dozvoljeno i lopta se u ovoj situaciji dodeljuje protivničkoj ekipi.
Druga osnova za žalbu je usporeni video zapis na kome se jasno vidi da je isteklo vreme pre upućivanja udarca na gol i napuštanja ruke golmana Crvene zvezde, na stranu što i sam udarac, kao što je gore i navedeno, nije mogao biti upućen.
VK Radnički Kon Tiki, zbog gore navedenog, zahteva da se finalna utakmica ponovi, a sudije zbog materijalne povrede pravila adekvatno sankcionišu.

VK Radnički Kon Tiki Kragujevac

Koliko je redakcija Vaterpolo vesti mogla da primeti na samom bazenu Tašmajdan u nedelju na finalu, i u konsultacijama sa linijskim sudijama, utisak je da je Šefik uputio udarac pre isteka regularnog toka, odnosno pre oglašavanja sirene za kraj meča, koja je jedino merodavna jer funkcioniše automatski u skladu sa zvaničnim satom. Istina je da je semafor prikazivao da je vreme isteklo, što Radnički ističe prilažući fotografiju, ali treba imati u vidu da se poslednjih devet desetinki susreta ne može videti na semaforu zbog tehničkih ograničenja semafora koji je prikazan na slici pa je sirena jedini potpuno pouzdan instrument.

Osim toga, sudija Željko Ragač tokom poslednjih trenutaka meča pratio je zbivanja u bazenu, i oslonio se na sirenu da mu signalizira kraj susreta. U takvoj situaciji Ragač je odmah pokazao na gol,  a istog mišljenja bio je i linijski sudija. Ipak, kompleksnost situacije nalaže da se pregleda snimak, konsultuje sudija, pa i delegat i donese pravilna odluka.

Povodom prve zamerke Radničkog situacije je još komplikovanija, i tu bi mišljenje zvaničnika od ključnog značaja za rešenje žalbe Kragujevčana. Nova pravila usvojena u Barseloni 2013.  nalažu da se svako izvođenje učini u jednom zamahu, i na video materijalu treba utvrditi da li je to bio slučaj sa Šefikovim izvođenjem.

Video koji su priložili iz Radničkog možete pogledati ovde.

 

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.