Početna » Intervjui » Bila je privilegija i zadovoljstvo biti deo finala – intervju Miodrag Stefanović

Bila je privilegija i zadovoljstvo biti deo finala – intervju Miodrag Stefanović

Malta_2

Nova pravila u vaterpolu koje je usvojila FINA na Kongresu u Barseloni uglavnom su nepoznanica za gledaoce, čak i za trenere i igrače, pa su Vaterpolo vesti pitale internacionalnog sudiju Miodraga Stefanovića kakvi su njegovi utisci, koje su glavne promene, i kada će nova pravila početi dosledno da se primenjuju. Takođe, jedan od najboljih srpskih sudija koji je internacionalni arbitar 13 godina pričao nam je  o izazovima sa kojima se susreo tokom finala plej-ofa prošle sezone, i kredibilitetu koji srpske sudije sada imaju u inostranstvu posle podizanja kvaliteta domaćeg takmičenja.

Sezona u Evropi je već počela a za nekoliko dana očekuje nas i start srpskog prvenstva, bili ste na seminaru za sudije u Beogradu tokom vikenda, kako vam se do sada čine nova pravila i koliko će se dosledno primenjivati.

Na seminaru su učestvovale sudije iz Srbije i dvoje uvaženih i vrlo iskusnih kolega, Boris Margeta iz Slovenije i Mario Brguljan iz Crne Gore. Za sada postoje preporuke o sprovođenju novih pravila, i o njiima se razgovaralo. Ono što je verovatno i važnije je da su na seminaru prisustvovali  treneri, da su aktivno učestvovali u radu, postavljali konkretna pitanja što će svima mnogo olakšati posao koji nas očekuje. Kao i svaka promena, biće potrebno vreme dok se svi, a posebno igrači ,naviknu,

Koje su to novine, da li će uticati na dinamiku igre, i koliko treba vremena da se dođe do jasnog kriterijuma.

–  Ko je dugo u vaterpolu, pa i u suđenju zna da nova pravila nisu neke potpune novine već su u pitanju preporuke i tumačenje postojećih. Jedna od najvećih promena je faul na protivničkoj polovini. Ukoliko igrače tima koji je izgubio loptu u plivanju sprečava protivnika u kretanju mora da bude isključen. Takođe, vrlo je jasna preporuka da se spreči simuliranje posebno pri uplivavanju igrača. Za prvi takav pokušaj svira se kontrafaul, za drugi se dodeljuje žuti karton ekipi, a svaki sledeći povlači isključenje sa pravom zamene do kraja utakmice igrača koji ga je načinio. Takođe, prilikom faula igrač koji je načinio prekršaj ne sme da ostane na mestu gde ja napravljen faul. Pri tome on, naravno može da podigne ruku u blok, ali tek kada se udalji. Na truniru u Kragujevcu Aleksandar Ćirić je pokazao kako se to radi, trebalo je to snimiti jer je odličan primer.  Ima još izmena i promena, kao i preporuka kako će se ona primenjivati, ali da sačekamo još koji dan da dobijemo autorizovani prevod FINA instrukcija.

 

Malta_3

 

Govori se i o favorizovanju igre u napadu, u smislu davanja prednosti napadačima i sprečavanju zadržavanja igre?

Tako je, sudije bi trebalo da vode računa da uvek odlučuju u korist ekipe u napadu, da sviraju faul ako je potrebno, ali i da dozvole prednost igri u napadu. Tu je i jedna vrlo dobra novina po meni, koja se tiče igre u poslednjim sekundama. Ukoliko odbrambeni igrač dobije isključenje, a drugi igrač iz odbrane dođe do lopte i namerno je ne prepusti protivniku već je baci kako bi se potrošilo vreme, neće biti samo isključen kao do sada već će se svirati peterac, i on će dodatno biti isključen sa pravom zamene. Takođe, sa novim pravilima pokušaće da se spreči zadržavanje igre i trošenje vremena u finišu utakmice. 

Bili ste u Kragujevcu na turniru kvalifikacija pre desatak dana, naš je utisak da je bilo dosta zabune oko sprovođenja novih pravila odnosno da su na nekim utakmicama primenjivana, a da na nekima nisu?

To je bilo prvo takmičenje, preporuke su tek stigle i delegati i sudije su imali poteškoća da se usaglase kako će se ponašati, što može da dovede do nekih nelogičnosti, ali tek smo na početku, treba imati strpljenja. Turniri Lige šampiona koji nas očekuju za vikend će biti prava prilika da na delu vidimo da li je kriterijum ujednačen i kako se pravila sprovode. Biće vrlo kvalitetne ekipe i sudije, ulog je veliki i biće jako zanimljivo.

Da li su po vama nova pravila, bar koliko ste do sada mogli da vidite, pozitivna promena?

Mislim da su promene dobre. Do sada se samo pričalo o promenama, a sada se konačno nešto dešava. To je potrebno vaterpolo sportu, svaki boljitak je neophodan. Promena pravila nije jednostavna, rekao sam već, zahteva strpljenje i vreme, ali može da pomogne i doprinese kvalitetu i zanimljivosti igre što nam je svima u interesu.

 

Malta

 

Bili ste na Juniorskom prvenstvu Evrope na Malti, sudili ste i utakmicu za bronzanu medlaju, da li se promenilo nešto u odnosu svetske i evropske federacije prema srpskim sudijama posle prošle sezone kada je naša liga bila vrlo kvalitetna?

To je još jedna od pozitivnih posledica jačanja naše lige koja je prošle sezone bila vrlo uzbudljiva, kvalitetna, a imali smo uspeha i u evropskim takmičenjima. Mislim da je to poboljšalo položaj i nas srpskih internacionalaca jer smo prošli kroz jednu vrlo zahtevnu sezonu u smislu suđenja i imamo više samopouzdanja i autoriteta kada izađemo na inostrane bazene. Ja sam na Malti imao vrlo dobru saradnju sa kolegama i delegatima, i eto dobio sam privilegiju da sudim meč za medalju. Sigurno da bi trebalo da dobijemo i više prilike, i da se borimo za bolji položaj na međunarodnim takmičenjima.

Posle dugo godina u srpskom vaterpolu, prošle sezone imali smo vrhunsko takmičenje sa neizvesnim mečevima punim tenzije, sa puno publike. Kruna toga svakako je bilo finale plej-of u pet mečeva, sudili ste na tri, kakvi su utisci?

Prošla sezona je bila velika škola za nas, i mogu da kažem da je izgledalo da nismo bili dovoljno pripremljeni za taj nivo. Ipak, na kraju mislim da smo se uzdigli i uspeli da obavimo posao tako da ostanemo u drugom planu što je i cilj. U svakom slučaju mnogo smo naučili i to bi trebali da iskoristimo u sezoni pred nama za koju verujem da će biti vrlo zanimljiva. Što se tiče finalnih utakmica, one su poseban doživljaj i mogu reći prava satisfakcija za  svakog sudiju. Atmosfera je bila zaista sjajna, i bilo je veliko zadovoljstvo učestvovati na takvom sportskom događaju. Uostalom to je ono što svi priželjkuju da dožive u karijeri, igrači, treneri, pa normalno i sudije. Moram da dodam i da su akteri finala uz neke pojedinačne istupe bili vrlo korektni i skoncentrisani na samu igru zbog čega sam im zahvalan. Dejan Savić je disciplinovao igrače Zvezde, a posle petog meča i poraza svi igrači Radničkog su došli i rukovali se samnom i kolegom Željkom Ragačem. Zaista su se sportski poneli i pored poraza.

 

Play-off finale
(Foto: redstarbelgrade.com)

 

Poslednja, peta utakmica bila je vrhunac sezone i velikih duela Radničkog i Zvezde, sudili ste na tom meču, koliko je to bio težak posao.

Mogu vam reći da nije bilo posebno teško što se tiče samog suđenja, ali da je bilo nezaboravno iskustvo. Mnogo mi je pomogao savet Brane Petrovića čoveka koji je i zaslužan što sam počeo da se bavim ovim poslom uz pokojnog Mladena Đorđevića. On je sudio finale pre nekih 20 godina između Budve i Partizana kada je bio sličan naboj. Rekao je dan pre meča meni i kolegi Ragaču ‘ Kada dođete na predstavljanje i osetite atmosferu, upijte tu enregiju i pustite da vas vodi’. Tako sam i uradio, i kada sam čuo onaj neverovatni huk i buku na Tašu, uklopio sam se u atmosferu i uspeo da ostenem u drugom planu. Sve je rešeno sportski u bazenu, ja sam uradio svoj posao kako treba i i ponosan sam što sam bio deo tog spektakla. Znate, ta buka, nikada nije ista kada ste na tribinama i kada ste dole kraj bazena, to je jedna velika privilegija.

 

Vaterpolo vesti WebShop

3 komentara

  • O kakvom finalu prica ovaj sudija, pa jedina svetla tacka u finalu je bio Vojin Putnikovic koji je sudio na vrhunskom nivou. Ima decko muda za razliku od ove druge trojice.

  • Ovim pravilima smo doveli do dna, ovaj sada vec bivsi muski sport, posto po nivim pravilima se ne dozvoljava apsolutni nikakav kontakt, od kontakt sporta napravljen je balet igra samo sa loptom u bazenu….mada se od grobara ovog sporta, Loncija I svih metuzalema oko njega ovakva neka glupost mogla I ocekivati.sad ce vaterpolisti igrati vaterpolo samo zbog sudija,sudije ce biti u prvom planu, a ne vaterpolo igra.mada I do sada nije bilo nista bolje, ali ovim pravilima su igraci robovi a sudije bogovi.svi sportovi imaju veoma prosta pravila Ijednostavna za gledanje, onom ko prati, jedino u vaterpolu igraci ne znaju u nekim momentima sta sudija sudi, tako da je I reakcija publike takva da se sve manje ovaj sport prati, ljudi ne razumeju bas nista.a sad nece ni treneri ni igraci razumeri bas nista.rasterace se I ovo malo ljubitelja ovog sporta.

  • Ovaj članak da nije smešan bio bi tužan. Sudija kojeg je njegov kum vratio silom na listu LENe ovako da piše o sebi samo govori o stanju u našem savezu. Pored toliko kvalitetnijih sudija koje imamo mi pišemo hvalospeve o jadnom Mišku koji je ,,podoban,, time što je vozio internacionalne sudije kada bi dolazile u Beograd na utakmice i što je drugar sa ljudima koji odlučuju o svemu i svačemu u savezu on dobija da sudi finale Srbije. Pa hajde neka je dobio da sudi ali oni malobrojni poznavaoci ovog upropašćenog ( kod nas) sporta su videli da je on uspešno samo šetao ivicom bazena dok su teret utakmica snosile njegove kolege o kojima nije bilo ni slova u novinskim člancima niti na portalima. Ovo je na žalost naša stvarnost ali se ipak nadam svetlu na kraju tunela mada je to svetlo u ovim uslovima jako daleko

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner mornarska

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace