Početna » Evrokupovi » Žreb kvalifikacija za LŠ, Radnički domaćin !

Žreb kvalifikacija za LŠ, Radnički domaćin !

LEN-Logo

 

Žreb za prvu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona održan je u četvrtak, a 12 timova koji počinju u toj fazi podeljeni su u dve grupe. Domaćin Grupe B od 26. do 29. septembra biće Kragujevac, a uz Radnički takmičiće se i šampion Crne Gore Budva, prvak Rusije Spartak iz Volgograda, francuski Monpelje, rumunska Oradea i nemački Vaspo Hanover. U Grupi A u Napulju domaćin će biti Akvakjara, a pored nje nastupaće i zagrebačka Mladost, šampioni Francuske i Holandije Marselj i Šurman, kao i ruski Sintez iz Kazanja i prvak Malte koji će biti poznat po okončanju sezone u toj zemlji. Po 5 timova iz obe grupe izboriće mesto u sledećoj rundi, gde ih čeka još žešća konkurencija pošto se u takmičenje u toj fazi zakazanoj za sredinu oktobra uključuju šampioni Evrope Crvena zvezda, sedmostruki osvajač LŠ Pro Reko, riječko Primorje, mađarski Solnok, atinski Vuljagmeni i nemački Duisburg. U drugoj fazi kvalifikacija timovi će biti podeljeni u 4 grupe, a po dva prvoplasirana tima palsiraće se u III rundu.

Novi format takmičenja za Ligu šampiona već u preliminarnoj rundi kvalifikacija ima drugu formu i manje učesnika od osnovnog predloga na startu, ali obećava vrhunski vaterpolo i dva kvalitetna turnira.Ipak, od LEN-a još uvek nema informacija oko dogovora za TV prava koja su jedna od glavnih razloga promene formata. Dakle mnogi vrhunski timovi, a pre svih Crvena zvezda i Pro Reko (šampioni Evrope 2013. i 2012.) morali su da prihvate igranje u kvalifikacijama zbog promene sistema takmičenja, ali LEN nije do sada ispunio uslove koje je sebi postavio kako bi takmičenje dobilo na finasijskoj potpori i medijskoj pažnji.

Takođe, posle žreba za prvu rundu kvalifikacija postaje jasno da u takmičenju neće biti trećeg predstavnika Mađarske. Vašaš je prema nezvaničnim informacijama odustao zbog finansija kao i Seged. Iz Italije umesto Florencije, koja je rasprodala tim i takođe nema sredstava, igraće Akvakjara,a Španije koja bi kvalitetom mogla da pošalje bar jedna tim u kvalifikacije ostaće samo na Barseloneti koja je dobila vajld kartu.

Posle oragnizovanja kvalifikacione grupe za Evropa Kup prošle sezone Kragujevac, Radnički i bazen SC Park dobili su poverenje LEN-a da organizuju i turnir za Ligu šampiona. Na taj način LŠ se praktično nastavlja u Srbiji, pošto je prošla sezone zaključena u na F4 u Beogradu 1. juna velikim finalom između Crvene zvezde i Juga koje su beogradski crveno-beli rešili u svoju korist i doneli prvu titulu šampiona za klub i osmu za glavni grad Srbije.

Posle mnogo priče o novom formatu takmičenja, nakon žreba za I rundu kvalifikacija konačno su poznati i svi timovi koji konkurišu za 4 od 12 mesta u glavnoj fazi takmičenja, pošto je osam timova dobilo vajld karte.

Prve dve runde kvalifikacija igraće se po sistemu grupa, dok će poslednja III runda biti u plej-of formatu u kome će osam timova formirati četiri para čiji će pobednici proći u grupnu fazu. I runda na programu je od 26. do 29 novembra, druga od 13. do 15. oktobra dok su susrtei treće runde zakazani za 26. oktobar i 9. novembar.

Liga šampiona, osam učesnika takmičenja na osnovu vajld karte:

1. Partizan (Srbija)

2. Jug (Hrvatska)

3. Olimpijakos (Grčka)

4. Eger (Mađarska)

5. Špandau Berlin (Nemačka)

6. Breša (Italija)

7. Barseloneta (Španija)

8. Galatasaraj (Turska)

Timovi koji se na osnovu rangiranja uključuju u II rundi kvalifikacija :

1. Crvena zvezda (Srbija)

2. Vuljagmeni (Grčka)

3. Primorje (Hrvatska)

4. Solnok (Mađarska)

5. Pro Reko ( Italija)

6. Duizburg (Nemačka)

Timovi koji počinju iz III runde kvalifikacija:

Grupa A ( održaće se u Napulju):

1. Akvakjara (Italija)

2. Marselj (Francuska)

3. Sintez Kazanj (Rusija)

4. Šurman (Holandija)

5.  Mladost (Hrvatska)

6. Šampion Malte (Malta)

Grupa B (održaće se u Kragujevcu)

1. Radnički (Kragujevac)

2. Budva (Crna Gora)

3. Spartak Volgograd (Rusija)

4. Monpelje (Francuska)

5. Oradea (Rumunija)

6. Vaspo Hanover (Nemačka)

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.