Početna » Nacionalna selekcija » Mađarska šampion sveta !

Mađarska šampion sveta !

(Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)
(Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

 

Vaterpolisti Mađarske osvojili su titulu šampiona sveta pošto su u subotu u finalu u Barseloni pobedili Crnu Goru sa 8:7 (2:0, 1:2, 3:3, 2:2), i tako treći put stigli do naslova svteskih šampiona. Mađari su bili najbolji 1973. u Beogradu, 2003. upravo u Barseloni, i ispostavilo se da je glavni grad Katalonije bio srećan i na XV šampionatu sveta pošto je tim pod vođstvom Tibora Benedeka posle velike borbe stigao do zlata. Srebro odlazi u Crnu Goru, to je prva medalja sa svetskih šampionata za ekipu Ranka Perovića, dok je bronza, treća za redom, pripala Hrvatskoj. U velikom finalu Mađarska je imala više pribranosti na startu, u finišu meča, i zahvajujući odličnom golmanu Viktoru Nađu, jakoj odbrani i većem broju raspoloženih igrača stigla do titule. Najbolji igrač turnira je kapiten Mađarske Deniel Varga, najbolji golman Nađ, a najefiksaniji igrači Hrvat Sandro Sukno i Crnogorac Aleksandar Ivović koji su postigli 20 golova.

Iako sa podmlađenim timom, i novim selektorom Tiborom Benedekom Mađari su tokom turnira popravljali igru, nalazili formu, i potom bili najbolji u odlučujućim mečevima protiv Grčke, Hrvatske i Crne Gore. Mađari su stigli do desete medalje na svetskim prvenstvima, a pored tri zlata i čak 6 srebrnih odličja imaju i jednu bronzu. Jednini poraz u Barseloni Mađarska je doživela u grupi protiv Srbije, igrali su nerešeno sa Australijom, ali onda u eliminacionoj fazi pokazali najbolje partije i zasluženo osvojili zalto.

 

(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez)
(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez)

 

Crna Gora je bila blagi favorit u duelu sa Mađarima, posle odličnih partija u četvrtfinalu sa Srbijom (9:8) i polufinalu protiv Italije (10:8), ali od starta finalnog meča nisu pokazali igre koje su ih krasile tokom turnira. Nedostajao je učinak u napadu braće Janović, Nikole i Mlađana koji su uz Aleksandar Ivovića bili glavna snaga tima Ranka Perovića. I pored toga posle slabih nastupa na svetskim prvenstvima, Crna Gora je konačno stigla do odličja. Srebro vaterpolsita je ujedno i prva medalja crnogorskog kolektivnog sporta na prvenstvima sveta.

U meč je bolje ušla Mađarska, sa više koncentracije, a za prvi gol pobrinula su se braća Varga pošto je sjajnu asistenciju Danijela iskoristio Deneš i na efektan način savladao Miloša Šćepanovića. Crnogorci su bili stegnuti na početku, nisu imali igru preko centara a udarce sa distance uspešno je zaustavljao odlični Nađ koji je bio vrlo motivisan i sjajno branio tokom čitavog meča. Trebalo je vremena da Crnogorci pronađu ritam što je Mađarska koristila preko svog prvog ‘sidraša’ Balaša Haraija koji je postigao gol krajem prve četvrtine, a potom i početkom treće za velikih 3:0.

Velika prednost Mađara trgnula je Crnogorca kojima se osmehnula sreća pošto je Darko Brguljan posle skoro 13 minuta igre postigao prvi gol za svoj tim pored dva rivala. Imali su potom Mađari šansu da iz peterca vrate tri razlike, ali je udararac Norberta Hošnjianskog odbranio odlični Miloš Šćepanović i tako ulio nadu svojim saigračima da mogu da prekrenu rezultat što je najboje iskoristio Ivović, i u svom stilu pogodio za konačnih 2:3 na poluvremenu.

Činilo se da bi Crna Gora i mogla do preokreta pošto je na startu trećeg perioda Antonio Petrović uspeo da realizuje akciju sa igračem više svog tima i donese prvo izjednačenje na meču. Međutim već u sledećem napadu Marton Sivoš vraća prednost Mađarskoj, a do kraja tog perioda pogađaju i Daniel Varga i Filip Klikovac, i najavljuju uzbudljivu završnicu.

Ivović svojim drugim golom poravnava na 6:6, ali se Crna Gora trošila pokušavajući da sustigne rivala i nije imala dovoljno svežine za prokret. Hošnjianski iz igrala više donosi prednost svom timu, regauje Ivović za četvrto izjednačenje na meču nešto više od dva minuta do kraja. Gol odluke postigao je Sivoš, jedna od najboljih aktera utakmice, pošto je posle dobre akcije sa igračem više sa dva metra spretno reagovao i savladao Šćepanovića.

 

(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez)
(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez)

 

Imali su Crnogorci u poslednjem minutu priliku da meč odvedu u produžetak, dva puta je pokušao Draško Brguljan, ali nije imao sreće da savlada Nađa i klupa Mađarskog tima i nekoliko najushićenijih navijača našlo se u bezenu slaveći sa igračima veliki trijumf.

Pre početka takmičenja Mađari nisu bili u krugu favorita, podmlađeni sastav sa novim trenerom nije igrama u grupi ulio povrenje javnosti da se može do zlata, ali je onda u eliminacionoj rundi sav kvalitet došao na videlo. U sastavu zbog povrede nije bilo prvog centra Gabora Kiaš, ali su Haraji i Kristijan Bedo bili odlični, a uz Nađa  najveći teret izneli su iskusni igrači braća Varga i Sivoš. Igrama se istakao i levoruki Marton Vamoš koji je bio strelac u finalu,  po gol su dali i Daniel i Deneš Varga i Hošnjianski a dvostruki strelci bili su Sivoš i Harai.

Kod Crnogoraca istakao se Ivović sa tri gola, dok su po jednom pogađali Petrović, Darko Brguljan, Mlađan Janović, Ugo Krusija i Klikovac.

Pre finala u meču za peto mesto domaćin Španija popravila je utisak i savladala Grčku sa 10:8.

U idelani tim prvenstva pored zlatnih Daniela Varge i Nađa su najbolji strelci Sukno i Ivović kao i Italijan Filjoli, srpski centar Duško Pijetlović i Mlađan Janović.

Svetsko prvenstvo u Braseloni, finale:

Mađarska – Crna Gora 8:7 (2:0, 1:2, 3:3, 2:2)

Barselona – Bazen „Bernat Pikornelj“. Gledalaca: 4.200. Sudije: Borel (Španija), Margeta (Slovenija). Igrač više: Mađarska 8 (4), Crna Gora 12 (5). Peterci: Mađarska 1 (-).

Mađarska: Nađ (11 odbrana), Gor-Nađ, Madaraš, Batori, Vamoš 1, Hošnjanski 1, Ad. Deker, Sivoš 2, Da. Varga 1, De. Varga 1, Bedo, Harai 2, At. Deker.

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović 1, Da. Brguljan 1, Kruzija 1, M. Janović, N. Janović, Ivović 3, Mišić, Klikovac 1, Jokić, Šćepanović (11 odbrana).

XV FINA Svetsko prvenstvo u Barseloni, konačan plasman timova:

1. Mađarska
2. Crna Gora
3. Hrvatska
4. Italija
5. Španija
6. Grčka
7. Srbija
8. Australija
9. SAD
10. Nemačka
11. Kanada
12. Kazakhstan
13. Rumunija
14. Kina
15. Južna Afrika
16. Novi Zeland

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace