Početna » Nacionalna selekcija » Bronza za Hrvatsku !

Bronza za Hrvatsku !

(Foto: RFEN)
(Foto: RFEN)

 

Vaterpolisti Hrvatske osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Braseloni pošto su u subotu pobedili Italiju sa 10:8 (4:2, 4:1, 1:2, 1:3). Hrvatska je tako osvojila treću uzastopnu bronzu na šampionatima sveta, pošto su treći bili u Šangaju pre dve godine, i Rimu 2009. Italija, koja je branila zlato u Barseloni nakon pet pobeda na putu do polufinalu i neubedljive partije protiv Crne Gore, nija bila dostojan rival Hrvatima i ostala je bez odličja. Utakmicu je obeležila daleko bolja igra Hrvatske na otvaranju, raspoloženi Sandro Sukno, ali i grubosti, udarci, mnogobrojna isključenja i faulovi, kao i protesti. Pored Sukna trostruki strelac za Hrvatsku bio je Maro Joković, dok je tri gola za Italijane postigao Aleks Đorđeti. Za titulu šampiona boriće se Mađarska i Crna Gora od 22.15.

Hrvatske je posle tesnog poraza od Mađara u polufinalu, uspela da se opravi, i njeni vaterpolsti igrali su motivisano i skoncentrisano od samog početka. Posebno je precizan bio na početku Sukno koji je sa tri gola u prvom poluvremenu stigao do brojke od 20 golova na šampionatu, čime je trenutno najbolji strelac. Sa tog mesta mogao bi ga skinuti samo Crnogorac Aleksandar Ivović, koji je trenutno na broju 17, a očekuje ga finalni duel.

Italijani su na startu meča iskoristili prve dve prilike sa igračem više, ali su u nastavku bili loši, i retko su uspeli da ugroze gol Josipa Pavića, a u ostalim slučejevima hrvatski golman odlično je reagovao. Fran Paškvalin krunisao je dobru akciju Hrvata za 4:2, na kraju prvog perioda, a odatle je serijom od 3:0 u drugoj četvrtini Hrvatska odmakla na 7:2, i nagovestila da neće biti rezultatske neizvesnosti.

 

(Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)
(Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

 

Italiani su pokušali da nametnu grubi, na momente i prljavu igru, u kojoj su se bolje snalazili pa su izabranici Ivice Tucaka zaradili ogroman broj isključenja, a zbog crvenog kartona na početku drugog poluvrmena bazen su napustili Sukno i Amarijus Perez. Pre njih na tribine je morao i pomoćni trener Hrvata, a zbog prigovra ‘pocrveneo’ je i Andro Bušlje.

Zbog tri lične meč su pre vremena završili Joković, Luka Lončar, Kristijan Milaković i Paškvalin. Kod Italijana osim Pereza kraj su na klupi dočekali i Pijetro Filjoli i Đorđeti. Ipak, ni gruba igra, i veliki broj prilika sa igračem više nisu pomogli Italiji da se vrati u meč, jer igrači Alesandra Kampanje jednostavno nisu mogli da pogode gol Pavića.

Joković je pred kraj trečeg perioda efektno savladao Stefana Tempestija za 9:4, a potom je Kristijan Prešuti uspeo da smanji u poslednjim trenucima  treće četvrtine. U poslednjoj deonici malo nade Italijanima ulio je Mauricio Felugo sa dva vezana gola, ali je sve sumnje otklonio Paulo Obradović. Do kraja su Italijani sa dva gola ublažili poraz, ali je bronza zasluženo otišla u Hrvatsku.

Svetsko prvenstvo u Barseloni, meč za 3. mesto:

Hrvatska – Italija 10:8 (4:2, 4:1, 1:2,1:3)

Hrvatska: Pavić, Lončar, Milaković, Paškavalin 1, Joković 3, Bukić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 3, Dobud 1, Šetka, Obradović 1, Bijač. Selektor: Ivica Tucak

Italija: Tempesti, Perez 1, Đito, Filjoli, Điorđeti 3, Felugo 2 (1), Figari, Galo, Prešuti 1, Fiorentini, Aikardi, Napolitano 1, De Lungo. Selektor: Alesanrdo Kampanja.

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace