Početna » Nacionalna selekcija » Crna Gora razbila Italiju, Mađari kroz dramu do finala !

Crna Gora razbila Italiju, Mađari kroz dramu do finala !

trijumf mađara
(Foto: vlv.hu)

 

Selekcije Mađarske i Crne Gore boriće se za titulu šampiona sveta u subotu u Barseloni pošto su u četvrtak ostvarile pobede u polufinalnim duelima. Mađari su u izuzetno kvalitetnom i napetom meču uspeli da pobede Hrvatsku sa 11:10 (2:3, 4:2, 3:2, 2:3), dok je Crna Gora bila vrlo ubedljiva protiv Italije i trijumfovala 10:8 (3:1, 2:0, 4:3, 1:4). Meč za titulu je u subotu od 22.15, a za bronzu će se boriti Italija i Hrvtaska  od 16.30. Mađari su do pobede stigli u samom finišu meča sa puno preokreta, u kome je Hrvatska zasnivala igru na realizaciji igrača više, ali su Mađari pokazali ono najbolje od prepoznatljivog vaterpolo stila.  Oni su do finala došli  dobrim udarcima sa distance i iznenadnim akcijama sa uplivavanjem, poput situacije kod pobedonosnog gola kada su braća Daniel i Deneš Varga izigrali odbranu hrvatske i odličnog Josipa Pavića za konačnih 11:10. Naročito inspirisan u tom meču bio je golman Mađara Viktor Nađ koji je briljirao na golu, i koristio svaku priliku da posle intervencija gestikulira prema rivalu čiji je udarac zaustavio. U drugom polufinalu nije bilo nedoumica, Crna Gora je od starta predvođena Nikolom i Mlađanom Janovićem, i Aleksandrom Ivovićem slomila otpor Italijana ne dozvolivši ekipi Alesandra Kampanje da ih uvuče u grub i neizvestan meč.

U finalu na bazenu Bernat Pikornel u subotu će se za titulu šampiona sveta, od koje su se oprostili Italijani, sasvim zasluženo boriti Crna Gora i Mađarska, a oba tima imaju veliki motiv da se domognu odličja zlatnog sjaja. Mađari su najbolji na svetu bili poslednji put pre 10 godina, upravo u Barseloni i računaju da nastave tu tradiciju, čime bi se domogli trećeg svetskog zlata. Sa druge strane Crna Gora je već osigurala prvu medalju na šampionatima sveta i teži da postane sedma nacija koja je ponela epitet šampiona sveta.

U četvrtak u polufinalnom duelu Mađari su morali da pokažu sav kvalitet, pa i iskustvo kako bi savladali Hrvatsku. Već na početku dobra akcija Mađarske i Mikloš Gor-Nađ našao se u retkoj prilici da postigne gol, što je iskoristio i sa stative doveo svoj tim u vođstvo. Ipak, olimpijski šampioni uzvraćaju najviše zahvaljujući dominantnom centru Nikši Dobudu koji je izborio veliki broj isključenja. Prvo je Paulo Obradović relizovao igrača više, a potom i sam Dobud za prvi preokret na meču.

Na desnoj strani napada Mađarske odgovornost je preuzeo jedan od mlađih igrača Marton Vamoš i odličnim udarcem doneo novo izjednačenje, ali onda Petar Muslim koristi igrača više za Hrvate i postavlja 3:2 nakon prvog perioda. Vamoš je u drugoj četvrtini nastavio da pronalazi put do mreže Josipa Pavića, a potom mu se priključio i iskusni imenjak Marton Sivoš koji sa dva vezana gola donosi prednost od dva razlike Mađarskoj. Vamoš i Sivoš imali su odličnu ralizaciju šuta a oba igrača postigla su po tri gola.

 

(Foto: vlv.hu)
(Foto: vlv.hu)

 

Hrvati su se oslanjali na realizaciju sa igračem više, budući da je Dobud iznudio pregršt isključenja, ali je Nađ ušao u seriju odbrana i zaustavio hrvatski napad dok je na drugoj starni Deneš Varga pridružio Vamošu i Sivošu. Imali su Mađari veći deo drugog poluvremena dva gola prednosti,a početkom poslednje četvrtine i tri, kada je Kristijan Bedo iskoristio ostavljen prostor na dva metra i savladao Pavića.

Hrvati su uvek bili blizu da uhvate priključak, a dva puta su to mogli da učine iz peterca, ali je Nađ zaustavio udarce Sukna i Muslima. Ipak, Hrvati su uspeli da se vrate u igru, a sam Nađ je doprineo tome pošto je posle odlične intervencije sporo reagovao da pokupi loptu što je vešto iskoristio Anđelo Šetka i iz skoro nemoguće pozicije postigao gol za 9:10. Nekoliko napada kasnije Maro Joković izuzetnim udarcem poravnava na 10:10, ali već u sledećem napadu usledio je ključni momenat na meču.

Činilo se da su Mađari izgubili na samopouzdanju polse izjednačenja, isticalo je vreme za napad, a onda vrhunska asistencija Daniela Varge za brata Deneša, koji se sjajno snalazi posle uplivavanja i pogađa mrežu Pavića na nešto više od dva minuta do kraja. Teško stečenu prednost do kraja je čuvao Nađ, i Mađari su se našli u finalu. Vamoš i Sivoš dali su tri gola, Deneš Varga dva, a Bedo, Gor-Nađ i Madaraš po jedan. U redovima Hrvatske Sukno, Dobud, Obradović i Joković dali su dva gola, a Šetka i Muslim jedan.

U finalu Mađare čeka Crna Gora koja je u dueč sa Italijom ušla silno motivisana što se videlo već u prvom napadu kada je Aleksandar Ivović u svom stilu silovito zakucao loptu u mrežu Stefana Tempestija za 1:0. Igrali su Crnogorci požrtvovano i inspirisano, a poseban kvalitet u napadu doneli su Janovići koji su na smenu pogađali iz igre i iz peteraca. Prednost Crne Gore  je rasla, a  Italijani su delovali dezorijentisano i nesigurno, i retko su uspevali da upute udarac ka golu Miloša Šćepanovića. Jedini gol u prvom poluvremenu postigao je centar Mateo Aikardi koji iskoristio odbitak da pogodi mrežu.

 

Crna Gora slavi
(Foto: RFEN)

 

Očigledno je selektor Crne Gore Ranko Perović dobro proučio igru rivala, jer su Crnogorci u potpunosti razbili koncepciju Italije, i do poluvremena bilo je očigledno da je Crna Gora u velikoj prednosti. Na startu drugog poluvreman najjači plivački duel u vaterpolu između Pijetra Filjolija i Draška Brguljana pripao je Italijanu, koji u nastavku postiže efektan pogodak i smanjuje prednost na 2:5.

Filjoli je bio i najbolji u redovima Italije uz Aikardija, pošto su oba igrača postigla po tri gola i jedini uspeli da se izbore sa agresivnom odbranom rivala.

Međutim na napore Filjolija spreman odgovor imao je kapiten Crne Gore Nikola Janović koji je vratio, a potom i uvećao prednost za svoj tim. Gol iz kontre uspeo je da postigne i Antonio Petrović, a napadu se priključio i Darko Brguljan. Na startu poslednje četvrtine Ivović je svojim drugi golom, a ukupno17. na turniru, povisio na 10:4 posle čega je otklonjena i poslednja sumnja ko će u finale.

Uspeli su Italijani u poslednjih 5 minuta da postignu 4 gola, i pokažu da nisu zalutali u borbu za medalju, ali nije bilo nade da će imati priliku da brane titulu osvojenu u Šangaju 2011. Nikola Janović bioje trostrulki strelac za pobednike, Mlađan Janović, Ivović i Darko Brguljan dali su dva, a Petrović jedan gol.

Svetsko prvenstvo u Braseloni, rezultati polufinalnih mečeva:

Mađarska – Hrvatska 11:10 (2:3, 4:2, 3:2, 2:3)

Crna Gora – Italija 10:8 (3:1, 2:0, 4:3, 1:4)

 

 

5 komentara

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.