Početna » Intervjui » Devojke su uporne, vredne i borbene – Intervju Miloš Bradić

Devojke su uporne, vredne i borbene – Intervju Miloš Bradić

03
Devojke Taša 2000 su protekle nedelje u petoj utakmici finala plej-ofa savladale Sentu, i sa 3:2 osvojile sedmu uzastopnu titulu šampiona. Taj nesvakidašnji niz pehara i dominacija u domaćoj konkurenciji bili su povod da Vaterpolo vesti iskoriste privilegiju i razgovaraju sa trenerom ekipe Milošem Bradićem. On je član stručnog štaba i u nacionalnoj selekciji što je dodatni razlog da osim o uspesima Taša, i planovima za budućnost šampionki od Miloša saznamo više o ambicijama devojaka u kapicama Srbije, stanju u ženskom vaterpolu i pozitvnim promenama koje  najtrofejniji srpski sport doživljava u  konkurenciji dama.
 Taš 2000 je sedmi put uzastopno šampion, ipak do trofeja se stiglo posle velike borbe sa Sentom. Kakvi su Tvoji utisci sa finala?
 – Odlična finalna serija, posle 7 godina bez poraza u ligi priželjkivao sam ovakvo finale. Ovakve utakmice su dobre za sve, jako je bitno da podižemo kvalitet lige a samo uz ovakve utakmice je to izvodljivo. Mi smo ostali ove sezone bez nekolicine iskusnih i jako bitnih igrača ali mladje snage su ih sjajno zamenile i to me najviše raduje. Naravno nemoguće bi bilo osvojiti prvenstvo bez kostura ekipe koje čine 8 iskusnih i vrednih devojaka koje su iznele ove sezone ogromne napore da po 7. put osvojimo titulu. Naravno,  i pored našeg podmlađivanja ekipa Sente se  dosta digla i na njihovom terenu je jako teško doći do pobede. Mi smo na oba gostovanja bili u nešto slabijem sastavu ali to nikako ne umanjuje njihove pobede. Sve u svemu jako mi je drago da se nivo celokupnog ženskog vaterpolo podigao ove sezone.
Imali ste savršen učinak u prvenstvu i plej-ofu na domaćem bazenu, kao i muške kolege iz Crvene zvezde, šta je to što Taš čini neosvojivom tvrđavom?
 – Ima tu dosta faktora. Igranje pred domaćom publikom koju moram da pohvalim da je bila sjajna ove sezone je sigurno jedan od najvažnijih. Devojke su 13 godina na Tašmajdanu, kao druga kuća im je, i to im olakšava da uvek izvuku maksimum.Celokupno okruženje Tašmajdana daje devojkama neko dodatno samopouzdanje gde se osećaju nepobedivo.Generalno tako je svakoj ekipi koja igra na svom bazenu.
01
Da li naredne sezone možemo očekivati devojke sa Taša u evropskom takmičenju?
 – Prošle sezone smo propustili učešće u Evropi zbog Jadranske lige, i sva naša sredstva smo uložili u istu. Međutim iz raznoraznih faktora to nije zaživelo do kraja i mi smo ostali bez Evrope.Ove sezone takvu grešku nećemo napraviti i sigurno možete očekivati Taš 2000 u Evropi.
Uključen si u rad ženske reprezentacije koja ove godine ima adekvatne uslove za trening, i pripreme. Kada očekuješ da stignu prvi rezultati takvog rada?
 – Od ove sezone okupljamo 4 nacionalne selekcije. Seniorke, koje će imati oko 70 dana priprema do kvalifikacija za EP koje igramo u Francuskoj sredinom januara 2013. Cilj nam je da ekipu dignemo do EP u Beogradu 2016 i napravimo sa njima što bolji rezultat. Zatim Generacija 1996 – 1998 ima EP u Istanbulu početkom septembra. Pored ove dve selekcije okupljamo i devojčice rodjene 1998 – 2000 i 2000 i mlađe. Ušli smo u ozbiljan projekat sa Olimpiskim komitetom pod nazivom ‘medalja 2020’. Dosta vremena smo kaskali u mestu medjutim, ako krene ovaj tempo rada mislim da će medalje biti dostižne za 3 – 4 godine. Naravno moram da pomenem da ništa od ovoga nebi bilo da se Vuk Blečić(kordinator ženskih selekcija)nije izborio za sjajne uslove ove sezone.
Miloš Bradić III
 Vaterpolo je ove godine dobio na popularnosti, osnivaju se i klubovi za dame i nadamo se da će sledeće sezone konkurencija biti još veća. Šta bi savetovao kolege koje počinju da grade klub?
 – Strpljenje i upornost. Devojčice od 7 do 12 godine su potpuno ravnopravne sa dečacima i nikako ne treba misliti da nisu spremne za rad.Treba samo imati strpljenja, i uz što bolji marketing u saradnji sa lokalnim školama treba skupiti što veći broj devojčica. A kvalitet će uvek iskočiti iz masovnosti. Stoga samo budite uporni i svaku devojčicu čuvajte kao malo vode na dlanu.
 
 Prošle sezone bila je aktuelna i regionalna liga sa timovima iz Hrvatske, ima li šanse da se ubuduće nastavi sa takvom praksom i ojača regionalni ženski vaterpolo koji zasostaje za svetskom konkurencijom?
 – Mi svakako nismo odustali od te priče. Prošle sezone smo odigrali 2 turnira, u Beogradu i Splitu, izostao je Final Four zbog finansiskih nesuglasica. Idalje imamo odličnu saradnju sa hrvatskim klubovima i delimo mišljenje da samo zajedničkom ligom možemo da stignemo vrh ženskog vaterpola(Italija, Grčka, Rusija, Holandija, Španija….)Inicijativa idalje postoji u redovnoj smo komunikaciji sa njima i tražimo najbolje rešenje da se ta liga ponovo zavrti.Mislim da ćemo imati jasniju sliku za 2 meseca.
 
Šta bi izdvojio kao najveći dobitak za ženski vaterpolo ove sezone?
 – Dosta dobrih stvari se desilo ove sezone.Veliki dobitak je što smo uspeli da organizujemo takmičenja za generacije 2002, 2001, 2000, 1998, 1996 i seniorke što je do skoro bilo nezamislimovo.Odlična stvar je i rad sa reprezentacijom koja prvi put u istoriji okuplja ovoliki broj selekcija. Pored toga po meni možda i najveći dobitak što  je VK Vojvodina ušla sa ženskom ekipom u takmičenja.
 Srpske vaterpoliste nazivaju ‘delfini’, vaše kolege iz VK Beograd su ‘ajkule’, imaju li dame Taša 2000 neki nadimak?
 – Interesantno pitanje. Na samom početku rada zaštitni znak i grb kluba je bila foka. Medjutim, vremenom se taj simbol izgubio. Dobro ste me podsetili da našu foku vratimo kao maskotu uz mali redizajn :).
Logo Vkd Taš 2000
Da li bi se oprobao kao trener muškog tima, koje su prednosti rada sa devojkama?
 – Za sada ne. Već 13 godina radim sa damama, a pre toga sam neko vreme radio sa dečacima. Prednosti rada sa ženam su veliko požtvovanje i čini mi se mnogo odgovorniji rad na treningu i na utakmici. Čini mi se da su borbernije i odanije od muškaraca. Sve što rade, rade najbolje što umeju i mislim da im je to prednost u odnosu na muškarce. Naravno i devojke imaju svojih mana ali nećemo o tome :).

3 komentara

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.