Početna » Evrokupovi » Liga šampiona od sledeće sezone: osam timova sa licencom, završnica na F6 !

Liga šampiona od sledeće sezone: osam timova sa licencom, završnica na F6 !

len_logo_150_150

 

U Beogradu je u subotu u Hotelu In održan sastanak čelnika LEN-a i nacionalnih saveza i klubova povodom reforme takmičenja u Ligi šampiona i ostalim evropskim kupovima. Problemi vaterpola, posebno finansijski, podstakli su konačno na akciju i glavne ljude u evropskoj federaciji što se moglo videti tokom sastanka. Predviđene su promene koje imaju za osnovni cilj unapređenje sistema takmičenja Lige šampiona kako bi ono privuklo veću pažnju medija, publike i sponzora.  Za sada su promene u vidu predloge predstavljene od strane LEN-a nacionalnim federacijama koje bi trebalo da se izjasne u roku od nedelju dana. Među najvažnijim promenama je i odabir osam evropskih klubova koji će dobiti licencu, odnosno kako je u predlogu formulisano ‘wild card’ na nekoliko godina za učešće u završnici, odnosno glavnom delu takmičenja. Osim toga sama završnica Lige šampiona biće promenjena sa završnog turnira Fajan-for na najboljih šest odnosno F6 kako bi se domaćin završnice birao mnogo ranije unapred, i imao osigurano učešće.

Ispred LEN-a o potrebi za promenama najpre je govorio predsednik te organizacije Paolo Bareli, dok je podrobnija objašnjenja izneo glavni čovek LEN-a za vaterpolo Marko Biri.

“ Moramo da smanjimo troškove takmičenja, odnosno broj utakmica, a da povećamo kvalitet i marketing. Nažalost oko 50% sadašnje Lige šampiona je u potpunosti ignorisano od televizije. Moramo da promenimo koncept, da krenemo u pravcu nekih drugih uspešnih sportova, ali uz svoja rešenja. Jedno od njih bilo bi i ranije određivanje domaćina takmičenja, kako bi on imao vremena da organizaciju poigne na veći nivo. Dodeljivanje licenci je ideja i predlog na koji mi računamo, slično Evroligi u košarci. To bi bili timovi koji svojim kvalitetom, ali i organizacionim kapacitetima i medijskom pažnjom mogu da doprinesu da evropsko vaterpolo takmičenje bude konkurentno na tržištu. A mislim da se svi slažemo da moramo izaći na tržište“, rekao je Biri.

Ukratko, novi format predviđa da osam klubova sa ‘ vajld kardom’ igra direktno u glavnoj fazi takmičenja gde će učestvovati 12 ekipa podeljeno u dve grupe po 6 timova. Još četiri tima koja će se priključiti izabranih osam moraće da prođu kroz kvalifikacije koje imaju tri runde.  Klubovi će se  u kvalifikacione runde uključivati prema kvalitetu, a u poslednjoj rundi kvalifikacija osam timova formiraće četiri para, čiji će pobednici proći u glavni deo takmičenja.

Pobednici dve grupe glavne faze proći će direktno u polufinale F6, dok će drugi i treći na završnom turniru igrati za prolaz među četiri najbolja.

 

DSC_1032

 

Takođe, drugo evropsko takmičenje Evropa Kup igraće se po istom sistemu kao i do sada, uz promenu da to takmičenje neće imati svoje kvalifikacije već će timovi koji ne stignu do treće runde kvalifikacija za LŠ otići u Evropa Kup gde će se pridružiti klubovima koji na osnovu rezultata u domaćem šampionatu igraju to takmičenje.

Većina predstavnika federacija i klubova, među kojima su se mogla videti velika imena vaterpola poput Deneša Kemenjija i Alesandra Kampanje, bila je zadovoljna novim formatom koji bi u glavnoj fazi sa 12 ekipa imao visok kvalitet. Predlog je sada pred savezima koji uz konsultaciju sa klubovima imaju sedam dana da se o njemu izjasne.

Ostaje otvoreno pitanje da li, ukoliko predlog bude usvojen, ima dovoljno vremena da se on na pravi način i predstavi javnosti, odosno televizijama koje bi trebale da prenose sve mečeve glavne faze i samu završnicu, što je bila primedba nekih od učesnika. Sa prodajom TV prava za kompletnu glavnu rundu i F6 trebalo bi da se poveća i interesovanje sponzora, publike, ali je još uvek rano govoriti o realizaciji takvih ideja, bar dok se predlog ne usvoji.

 

 

Vaterpolo vesti WebShop

Jedan komentar

  • dati dati mladim i sposobnim ljudima da propagandu i marketing,osnažiti federaciju kao šta je osnažio rukomet,uključiti volpija i njegovu viziju,poraditi na sponzorima,i poraditi na razgovoru sa televizijama i medijima,na balkanu se igra najboli vaterpolo na svijetu,šta bi dali drugi da to imajuevo ja se javljam i nudim pomoć pri mediskoj propagandi.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.