Početna » Evrokupovi » Preporod evropskog vaterpola počinje u Beogradu !

Preporod evropskog vaterpola počinje u Beogradu !

02(1)

 

Dan pred početak Fajanl-for turnira LEN Lige šampiona u Hotelu M održana je zvanična konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici LEN-a, Vaterpolo saveza Srbije i treneri ekipa učesnika. Evropskom klupskom vaterpolu već duže vreme treba zaokret, promena na bolje, ne u smislu kvaliteta, već organizacije, finansija, medijske pažnje i publike. Utisak je posle reči učesnika da se energija za takav preokret oseća u Beogradu i svi se nadaju da bi u petak i subotu vrhusnkim vaterpolom, i punim tribinama mogao da se stekne momentum koji će gurnuti klupski vaterpolo napred. O tome svedoče i reči glavnog čoveka Evropske federacije vodenih sportova zaduženog za vaterpolo Marka Birija koji je rekao da očekuje vrhunski događaj koji će izazvati svetsku pažnju.

“ Ovaj događaj i njegova važnost dolaze u vrlo bitnom trenutku za vaterpolo. Budući da je ovo klupsko takmičenje, tim ima veći značaj za nas jer su klubovi osnova ovog sporta i zbog toga će Fajnal-for u Beogradu biti vrhunski događaj na svetskom nivou. Zbog kvaliteta klubova, zbog značaja utakmica, ali posebno zbog emocija koje će veliki broj publike uneti na tribine očekujem odličan turnir. Beograd je grad vaterpola i veliko je zadovoljstvo biti ovde. „, kazao je Biri.

Onje istakao i nekoliko tehničkih detalja koji će pratiti takmičenje, a koji predstavljaju veliki iskorak u organizaciji finala najjačeg evropskog takmičenja.

“ Akreditovalo se oko stotinak novinara što govori o velikoj pažnji koju je izazvao ovogodišnji završni turnir Lige šampiona. O tome svedoči i podataka da će deset Televizijskih stanica prenositi utakmice, a glavni emiter Radio televizija Srbije radiće prenose utakmica sa 12 kamera, i u HD tehnologiji što je takođe veliki pomak. Pored toga sve utakmice biće prenošene i na Internet stranici LEN-a, i to je velika stvar budući da preko 60% publike koja prati mečeve na taj način dolazi iz SAD i Australije što svedoči o tome da ćemo prisustvovati događaju koji privlači svetsku pažnju“, rekao je on.

U svojstvu člana Biroa LEN-a i kao predsednik Partizana medijima se obratio Aleksandar Šoštar koji je istakao da je organizacija F4 stigla u Beograd u pravom času.

“ Dugo smo priželjkivali organizaciju F4, i dobili smo je u pravi čas jer imamo dve ekipe iz grada domaćina što se nikada nije dogodilo, a što je rezultatima i igrom potpuno zasluženo, kao i plasman Juga i Barselonete. Imaćemo prilike daprisustvujemo najkvalitetnijem takmičenju i verujem da će svi uživati“, rakao je Šoštar koji je bio u bazenu kada je F4 poslednji put održan u Srbiji, tačnije u Bečeju 2000. kada je domaćin i podigao pehar pobednika.

U ime Vaterpolo saveza Srbije dobrodošlicu je učesnicima poželeo generalni sekretar Marko Stefanović.

“ Za ovaj turnir vlada velika pažnja javnosti i to nam daje snage da sve uradimo na visokom nivou. U Beogradu su svi oni koji vode računa o vaterpolu i imamo sjajan momenat za veliki događaj.  Želim svima da poželim dobrodošlicu u Beograd – prestonicu vaterpola“, rekao je Stefanović.

Posle predstavnika LEN-a i domaće federacije pred medije su izašli treneri ekipa, koji su složni u oceni da će nastup pred punim tribinama biti veliki motiv i pravi ambijent u borbi za šampiona Evrope.

treneri

 

Prvi je govorio trener Partizana Vladimir Vujasinović, koji je rekao da je njegov tim mlad, ali da se neće zadovoljiti plasmanom u završnicu i, uvažavajući kvalitet rivala, igrati na pobedu.

“ Banjica je naš bazen i mi se smatramo domaćinima. Imamo mlad tim, i na početku sezone smo se potajno nadali da bi mogli da stignemo do plasmana na F4. Kada smo to ostvarili, nećemo se tu zaustaviti. Znamo protiv koga igramo, poznajemo kvalitet rivala, ali nadamo se najboljem. Želim sutra da vidim lep sportski ambijent, i očekujem podršku sa tribina koja nam puno znači“, kazao je trener crno-belih.

Njegov kolega iz Juga Veselin Đuho istakao je zadovoljstvo što je Beograd domaćin i ocenio da je njegov tim blagi favorit na takmičenju, ali da će to morati da dokaže u bazenu.

“ Drago mi je da je F4 stigao u Beograd iz razloga što će biti fantastičan ambijent koji će uveličati utakmice.  Svi su nas pred takmičenje proglasili za favorite, ali mi znamo kvalitete rivala. Na F4 svi imaju šanse, Jug možda procentualno više nego drugi timovi, ali to ćemo morati da dokažemo u bazenu“, kazao je Đuho.

Strateg crveno-belih Dejan Savić bio je zadovoljan konstatacijom trenera Juga i dodao da je takmičenje u Beogradu ono što treba vaterpolo sportu.

“ Oduševila me izjava Đuha o Beogradu kao domaćinu F4. To je bitna stvar za Srbiju, Beograd i evropski vaterpolo koji je poslednjih godina u padu. Ovde od učesnika imamo Jug i Partizan koji su kolevka vaterpola na ovim prostorima, kao i debitante Crvenu zvezdu i Barselonetu koji su kvalitetom zaslužili da se nađu u ovom društvu . Očekujem veliku borbu, fer-plej i odlično navijanje. Svi oni koji ne shvataju da je vaterpolo veliki sport imaće priliku da se uvere u to u petak i subotu“, kazaoje Savić.

Trener španskog šampiona Barselonete Santijago Fernandes kazao je da je njegov tim došao da oseti i uživa u sjajnoj atmosferi, ali i da se bori za uspeh u godini u kojoj klub slavi 100 godina od osnivanja.

“ Časta nam je što se nalazimo u društvu ovakvih timova. Mi slavimo sto godina od osnivanja, a poslednjih deset smo naporno radili da dođemo do ovog uspeha. Svesni smo da nas čeka atmosfera na koju nismo navikli, i želimo da uživamo u njoj i da se borimo za pobedu. Biće nam veliko zadovoljstvo da igramo u Beogradu pred punim tribinama“, kazao je Fernandes.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.