Početna » Nacionalna selekcija » Kina sa Srbijom, Japan protiv Crne Gore i Mađarske !

Kina sa Srbijom, Japan protiv Crne Gore i Mađarske !

Kineska vaterpolo reprezentacija

 

Pošto je u utorak  završena grupna faza FINA Svetske lige u zoni Azija/Okeanija delimično je poznat sastav grupa za Superfinalni turnir Svetske lige za 2013. godinu koji će biti održan u ruskom Čeljabinsku od 11. do 16. juna. Od ranije je poznato da će na finalnom turniru nastupiti pobednici grupa preliminarne faze u Evropi: Crna Gora, Srbija i Mađarska, kao i domaćin Rusija, a od utorka su im se zvanično pridružile i selekcije Kine i Japana. Kinezi su u Ouklendu na Novom Zelandu bili najbolji posle pet dana turnira i četiri utakmice i sa svim pobedama osvojili prvo mesto. Konkurencija je bila znatno oslabljena neigranjem Australije, pa je do drugog mesta i završnice stigao Japan koji je u dva navrata pobedio domaćina Novi Zeland, i sakupio 6 bodova. Novozelanđani su ostali na poslednjoj poziciji bez bodova.

Kinezi su osvajanjem prvog mesta dospeli u Grupu B Superfinala zajedno sa selekcijom Srbije i domaćina Rusije, dok če četvrti tim biti poznad posle turnira Američke zone krajem meseca. Raspored po Grupama je FINA unapred odredila, a Japanci su plasmanom ma drugu poziciju u zoni Azija/Okeanija prošli u Grupu A gde ih čekaju Crna Gora, Mađarska i pobednik američkih kvalifikacija.

Turnir u Čeljabinsku počinje 11. juna, a posle mečeva po grupama igraće se četvrtfinalni dueli. Zanimljivo je da u odnosu na prošlu godinu, ni jedan od tri tima učesnika iz Evrope ove sezone nije uspeo da se nađe na završnici. Osvajači Hrvati, srebrni Španci, i osvajači bronze Italijani.

wat1

 

Zbog finansijskih i organizacionih razloga Australija je takođe izostala, a neće biti ni selekcije Kazahstana, pa će takmičenje u Čeljabinsku biti značajno drugačije nego prošle godine u Almatiju. Ipak, povratkom Srbije i Crne Gore posle jedne godine izostanka, i Mađarske koja se vraća prvi put posle šest godina sigurno je da će kvalitet biti na zavidnom nivou.

Kada se pogleda spisak pobednika takmičenja koje se igra od 2002. godine osim Hrvatske koja je ispala u grupnoj fazi, svi dosadašnji šampioni biće na turniru. Srbije je rekorder sa šest pobeda, Mađarska ima dve, dok su Crna Gora i Rusija bila jednom najbolje.

Konačan sastav grupa biće poznat posle kvalifikacija u Američkoj zoni krajem maja.

Super finale FINA Svetske lige ( od 11. do 16. juna) u Čeljbinsku:

Grupa A : Pobednika američkih kvalifikacija, Crna Gora, Japan, Mađarska.

Grupa B : Drugoplasirani američkih kvalifikacija, Srbija, Kina, Rusija.

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.