Početna » Nacionalna selekcija » Počinje bitka za Budimpeštu !

Počinje bitka za Budimpeštu !

SRBIJA
Šampioni Evrope: vaterpolisti Srbije

 

Za mnoge evropske selekcije kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo u Budimpešti 2014. počinje u četvrtak. Reprezentacije koje nisu učestvovale na poslednjoj evropskoj smotri u januaru 2012. biće podeljene u tri grupe, iz koje će se po dva tima plasirati u plej-of gde ih čekaju selekcije koje su u Ajndhovenu zazuele od 7. do 12. mesta a to su Španija, Rumunija, Hrvatska, Holandija, Makedonija i Turska. Dakle pred kvalifikantima je vrlo težak put do glavnog grada Mađarske, a kvalifikacione grupe biće održane u Tbilisiju (Gruzija) i Odenseu (Danska) od četvrtka do nedelje. Takmičenje u treća kvalifikacionoj grupi odloženo je za maj i biče održano u  Švajcarskoj.

U  kvalifikacijama u Tbilisiju za prva dva mesta i plasman u plej-of mesta boriće se:

GRUPA A: Slovačka, Poljska, Gruzija, Velika Britanija i Češka.

U drugoj kvalifikacionoj grupi koja će se odigrati u Danskoj biće 6 timova učesnika, a veliki favorit je selekcija Rusije.

GRUPA B: Bugarska, Izrael, Rusija, Danska, Portugal i Malta.

Evropsko prvenstvo u Budimpešti održaće se od 13. do 26. jula,  a šest najboljih selekcija sa kontinetalnog šampionata 2012. automatski su obezbedile nastup. To su: Srbija koja brani titulu, Crna Gora, Mađarska, Italija, Nemačka i Grčka.

Domaćin takmičenja Mađarska je sa 12 titula šampiona najuspešnija selekcija u istoriji evropskih prvenstava koja se igraju od 1926. godine. Za Mađasrima sledi Srbija sa pet titula (2 puta kao Jugoslavija, jednom kao Srbija i Crna Gora). Rusija, odnosno Sovjetski savez bio je takođe pet puta šampion, Italija ima tri titule, Nemačka (Zapadna Nemačka) dve, a jednom su šampioni Evrope bili Hrvatska, Holandija i Crna Gora. Ukupno trinaest nacija osvajalo je odličja na šampionatima Evrope.

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.