Početna » Nacionalna selekcija » Finalni turnir Svetske lige u Rusiji !

Finalni turnir Svetske lige u Rusiji !

c0424ded9fc849363a4c449f49f33d32

 

FINA je konačno potvrdila ono što se neko vreme pretpostavljalo u vaterpolo krugovima. Finalni turnir Svetske lige za muškarce igraće se u Rusiji, ali još uvek nije poznato u kom gradu. Rusija će tako od 11. do 16. juna ugostiti osam ekipa koje će obezbediti plasman. Za sada su sigurni domaćini, i Srbije dok se ostalih šest mesta čeka rasplet takmičenja u evropskim grupama, američkoj i aziskoj zoni. Gotovo je izvesno da će Crna Gora putovati u Rusiju, a od evropskih timova najviše šasni da zauzmu mesto imaju Mađari. To će biti prvo veliko vaterpolo takmičenje u Rusiji još od Olimpijskih igara 1980. u Moskvi.

Zanimljivo je da su upravo Rusi u grčkoj Patri 2002. osvojili prvo izdanje Svetske lige, a najviše pobeda ima Srbije koja je 6 puta bila šampion. Takođe, turnir će biti prilika da se Ruski tim posle dugo vremena varti na scenu, pošto su poslednju uspeh ostvarili 2004. na Olimpijskim igrama u Atini. Poslednje učešće na velikim takmičenjima Rusi su zabeležili 2010. na Evropskom prvesntvu u Zagrebu, ali već dugo su daleko od borbe za medalju.

Zanimljivo je i ko će biti grad domaćin završnog turnira. Verovatno najviše šanse ima Kazanj, gde će se ove godine održati i Univerzijada, a 2015. i FINA Svetsko prvenstvo. Iako Rusija nije ugostila najbolje vaterpoliste sveta više od 30 godina, poslednjih desetak godina ženska selekcija Rusije, kao i ženski klubovi bili su domaćini nekoliko važnih takmičenja.

Kiriši je bio domaćin završnice Svetske lige za dame 2005. i 2009. dok je Svetsko prvenstvo za juniorke 2009. odigrano u sibirskom Hanti-Mansijsku.

Pošto je Rusija kao domaćin 4. tim iz Evrope koji će učestovatio na takmičenju, samo pobednici grupa iz Evrope naći će se na finalnom turniru. To znači da branilac titule Hrvatska neće imati prilike da brani tron, a iz Grupe A u koj se nadmeću Hrvati, skoro je sigurno da će Crna Gora biti učesnik završnice. U Grupi B Srbija je već obezbedila plasman, a iz Grupe C najviše šansi ima vodeća Mađarska, a jedino bi Italijani mogli da ih sustignu i prestignu do kraja takmičenja u kome su ostale još dve runde.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.