Početna » Evrokupovi » Menja se format vaterpolo Lige šampiona, vraća se fajnal-for

Menja se format vaterpolo Lige šampiona, vraća se fajnal-for

Finalni turnir Lige sampiona Beograd 2022
(Foto: facebook.com/F8BelgradeLEN)

Vaterpolo Liga šampiona će naredne sezone biti u formatu koji je pre nekoliko dana i predočen javnosti. Ukida se fajnal-ejt, a za titulu će se boriti četiri najbolja tima na fajnal-foru, koji je bio i ranije aktuelan, u vreme kada su ovaj trofej osvojili Partizan i dve godine kasnije Crvena zvezda.

Novinarima su se obratili predsednik LEN Da Silva, potpredsednik Josip Varvodić, član Biroa LEN Miloš Mračević i potpredsenik LEN Janopulos Kirjakos.

Najboljih 11 zemalja Evrope će imati po jednog predstavnika u četiri grupe sa po četiri tima. Sledeći 12 klub će biti iz zemlje pobednika ovogodišnje Lige šampiona, dakle Breša ili Crvena zvezda.

Sve ove zemlje mogu da imaju po dva predstavnika u kvalifikacijama za koje mogu da se prijave i klubovi zemalja koji ne pripadaju grupi 11 najboljih, poput Holandije, Slovačke, Izraela… Dakle Srbija ima sigurno Novi Beograd, dok će Radnički i Crvena zvezda u kvalifikacijama.

Prvaci četiri grupe iz prvog kruga kvalifikacija (broj učesnika može da bude veči od četiri) će dopuniti četiri grupe u drugom krugu. Biće dakle formirane četiri grupe po četiri tima. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe nastavljaju takmičenje u dve grupe po četiri. Preostale ekipe, treći i četvrti iz svake grupe pridružiće se ekipama u Evrokupu kojih ima osam.

U Ligi šampiona, u dve grupe po četiri, svako igra sa svakim i po dve najbolje ekipe iz obe grupe će činiti učesnike finalnog odnosno F4 turnira. Domaćin finalnog turnira biće određen na osnovu konkursa i neće imati nikakve privilegije ako se nadju u završnoj grupi.

Prijave za Ligu šampiona su do kraja jula, žreb sredinom avgusta. Kvalifikacije su od 8. do 10. septembra, prvo kolo 26. i 27. septembra. U Evrokupu posle kvalifikacija i uključivanja klubova iz Lige šampiona bile formirane četiri grupe sa četiri tima. Po dva idu dalje ali se kroz nokaut sistem dolazi do finalnog turnir, ponovo F4.

Vaterpolo vesti WebShop

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner mornarska

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace