Početna » Slajder » PREDSTAVLJAMO: VK Torpedo i vaterpolo u BiH

PREDSTAVLJAMO: VK Torpedo i vaterpolo u BiH

(Foto: Nikola Blagojević)
(Foto: Nikola Blagojević)

Vaterpolo klub Torpedo dosta pažnje posvećuje socijalnom aspektu, te druženju sa vršnjacima iz celog sveta. Naš cilj je razvoj vodenih sportova u BiH, razmena sportskih iskustava i tolerancije, te upoznavanje različitih jezika i kultura. Klub je nastao 2010. godine u Sarajevu, a oformili su ga vaterpolo entuzijasti iz Trebinja i Sarajeva, Ervin Resulović kao prvi predsednik kluba, te Damir Neimarlija kao sportski direktor. Ubrzo se priključuju Anes Džehović kao trener i delegat, a od 2013. godine i Bojan Mustur.

Torpedo trenutno broji oko 50 članova raspoređenih u šest selekcija: seniori, juniori i mlađi juniori, kadeti i mlađi kadeti, te škola vaterpola. Takmičarske selekcije nastupaju u okviru sada već tradicionalne lige Kantona Sarajevo (prvo ligaško takmičenje odigrano je u sezoni 2009/10). U ligi učestvuju samo klubovi iz Sarajeva, a svoje nastupe zabeležili su sledeći timovi: GKVS Sarajevo, PV Akademija B, VK Vidra, VK Forma, VK Orka, VK Mladost, VK Dabar i VK Torpedo.

Takmičenje se igra u kontinuitetu sve do danas, a traje od početka februara do početka maja, te na Federalnim i državnim kupovima i prvenstvima. Najveći klupski uspeh je osvajanje srebrne medalje na Federalnom Kupu u Zenici 2012. godine.

(Foto: Nikola Blagojević)
(Foto: Nikola Blagojević)

Ovaj vaterpolo klub  aktivno učestvuje na turnirima koji se održavaju u Bosni i Hercegovini, kao i u inostranstvu. Klub je do sada organizovao nekoliko međunarodnih turnira, a među učesnicima su bili i turski klubovi kao što su Galatasaraj i Kinaliada, te Jadran Herceg Novi. Torpedo je jedan od prvih klubova u BiH koji je počeo sa praksom razmene dece sa vodećim evropskim vaterpolo klubovima.

VK Torpedo dosta pažnje posvećuje socijalnom aspektu, te druženju sa vršnjacima iz celog sveta. Naš cilj je razvoj vodenih sportova u BiH, razmena sportskih iskustava i tolerancije, te upoznavanje različitih jezika i kultura. U svom dosadašnjem radu klub se povezao sa turskim gigantom Galatasarayem, istanbulskom Kinaliadom, zagrebačkim Medveščakom, VK Okruk iz Trogira, te sa još nekoliko klubova iz Srbije, Hrvatske, kao i iz UAE i Katara. Ova iskustva su nam mnogo pomogla u našem daljem rastu i razvoju – istakao je Sportski direktor Bojan Mustur.

(Foto: Nikola Blagojević)
(Foto: Nikola Blagojević)

Kompletan trenažni proces svih takmičarskih selekcija VK Torpedo odvija se na Olimpijskom bazenu Otoka koji omogućava profesionalne uslove za rad. Klub ulaže veliki trud i napor na razvoju mlađih kategorija, a veoma uspešno deluje škola plivanja i vaterpola. Školu, koja je već sada prepoznatljiva kod roditelja dece, vode bivši istaknuti vaterpolisti i plivači ovog kluba, te za sada jedini školovani i certificirani treneri plivanja i vaterpola u BiH. Predsednik kluba je Damir Neimarlija, a sportski direktor je bivši vaterpolista VK Partizan, Bojan Mustur. Treneri u klubu su još i Anes Džehović, Eldar Ridžal i Denis Omeragić.

Torpedo je jedan od nosioca vodenih sportova u Bosni i Hercegovini, te je sa još nekoliko klubova osnivač vaterpolo saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Prvi generalni sekretar vaterpolo saveza Federacije BiH bio je upravo Damir Neimarlija.

(Foto: Nikola Blagojević)
(Foto: Nikola Blagojević)

Ovaj kolektiv u budućnosti želi afirmisati sve vodene sportove. Kao redovni učesnici i osvajači mnogih medalja na takmičenjima i turnirima, Torpedo sa ponosom predstavlja grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Klub je između ostalog i učesnik mnogih humanitarnih akcija, stoga se može naglasiti da Torpedo itekako pridonosi zajednici i svim njenim građanima. Rad ovog kluba je vrednovan mnogim nagradama i priznanjima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.

Vaterpolo u Bosni i Hercegovini je počelo ponovo da oživljava sa nastankom, izgradnjom Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu, septembar-oktobar 2008. godine i to je za sada jedini olimpijski bazen u Sarajevu.

Pre rata u Bosni i Hercegovini se također igrao vaterpolo. Postojali su klubovi u Sarajevu (VK Bosna Sarajevo, koja je bila u sklopu sportske familije – Sportsko društvo Bosna, kao što su danas npr. Partizan, Crvena Zvezda ili Vojvodina) i u Banja Luci (VK Incel). Isti klubovi su nastupali u Drugoj jugoslovenskoj ligi.

Prva zvanična vaterpolo utakmica koja je odigrana nakon rata u BiH (posle 18 godina) je bila između Gradskog kluba vodenih sportova Sarajevo (GKVS Sarajevo) i HVK Jadran Neum (26.12.2008. godine). Jadran je pobedio rezultatom 18:8, a meč je odigran pred ispunjenim trebinama Olimpijskog bazena Otoka (preko 500 ljudi). To je do sada naveća poseta na jednoj vaterpolo utakmici u BiH. Specijalni gost utakmice bio je Milivoj Bebić i tada su već uveliko krenule pripreme za početak i organizaciju Jadranske vaterpolo lige.

(Foto: novi.ba)
(Foto: novi.ba)

Što se tiče promocije vaterpolo sporta u BiH važno je spomenuti internacionalni turnir, Sarajevo Champions Challenge. Cilj turnira je da učesnici budu bivši i aktuelni prvaci Evrope, mada to i nije nužno pravilo. Sve troškove ekipama snosi Olimpijski bazen Otoka i Gradska uprava, koja finansira turnir koji ima za cilj promociju vaterpolo sporta u BiH, ali zato ne pomaže sarajevskim klubovima u subvenciji vaterpolo termina, što je paradoksalno. Turnir se uvek odigrava početkom septembra meseca.

U svom prvom izdanju, 2009. godine, učesnici turnira bili su: VK Jadran Herceg Novi, VK Cattaro, VK Primorac Kotor, VK Jadran Split, VK Mladost Zagreb, VK Jug Dubrovnik. Olimpijski bazen Otoka je u par navrata pokušao da dovede i veliki Pro Reko, međutim termin turnira nije odgovorao pomenutom klubu. 2011. godine LEN je uvrstila Sarajevo Champions Challenge u redovni kalendar takmičenja, a iste godine gost-predavač bio je Marko Biri i nekoliko važnih zvaničnika LEN-a.

Učesnici turnira u godinama koje slede, 2010-2016, bile su i reprezentacije Slovenije i Makedonije, te klubovi VK Crvena zvezda, Špandau 04, Galatasaraj, Rabotnički itd. U 2016. godini svoj prvi zvanični nastup beleži i reprezentacija Bosne i Hercegovine, a učestvovali su još Crvena zvezda, Jadran Split i Primorac Kotor.  Prvi nezvanični nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je 16.1.2009. godine protiv reprezentacije Japana. Reprezentaciju BiH sačinjavali su igrači iz GKVS Sarajevo i HVK Jadran iz Neuma, a na klupi BiH sedeo je pokojni Ivica Bačić, jedan od prvih velikih vaterpolo entuzijasta-pionira. Zahvaljujući njegovoj snažnoj volji, HVK Jadran Neum se danas takmiči u II hrvatskoj vaterpolskoj ligi.

(Foto: facebook.com/olimpijskibazensarajevo)
(Foto: facebook.com/olimpijskibazensarajevo)

Vaterpolo klub Banja Luka je napravila jednu izuzetnu dobru stvar za razvoj vaterpolo sporta u BiH, a tako i za svoj klub. To je učestvovanje u Prvoj B ligi Srbije. Na taj način momci stiču i više nego potrebno iskustvo u igri, koje je nedostajalo zbog manjka utakmica, kao i taktici. To je jedan od razloga zbog čega su vaterpolisti Banja Luke daleko ispred svih svojih vršnjaka iz BiH.

Bosna i Hercegovina, kao zemlja u neposrednom okruženju velikih vaterpolo sila-svetska krema ima divnu perspektivu za razvoj jednog od najstarijih kolektivnih olimpijskih sportova. Volja i snaga trenera-entuzijasta još uvek postoje, iako su prošla dva olimpijska ciklusa, ali definitivno potrebno je više stručnih lica sa dobrim inspirativnim, kreativnim vaterpolo iskustvom koje bi bilo neprocenjivo za sve zemlje koje su u razvoju sa vaterpolo sportom. Vaterpolu u BiH treba mali vizionar-lider (David) koji će voditi i pokrenuti Savez (Golijat u dubokom zimskom snu) i nacionalne selekcije (bez ličnih aspiracija i nacionalnog ključa) usredsređen za postizanje rezultata i afirmaciju vaterpolo sporta.

Više informacija o VK Torpedo možete dobiti na sajtu www.vktorpedo.ba.

Za Vaterpolo vesti: Bojan Mustur, sportski direktor kluba

Vaterpolo vesti WebShop

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner mornarska

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace