Početna » Domaća takmičenja » Prva A liga: Radnički i Zvezda na vrhu, borba za trofeje tek predstoji

Prva A liga: Radnički i Zvezda na vrhu, borba za trofeje tek predstoji

 

Dok traje pauza u domaćem prvenstvu, iskoristićemo priliku da se osvrnemo na učinak timova u prvih 6. kola Prve A lige na osnovu kojih se može primetiti da će se u nastavku sezone voditi velika bitka za vrh, ali i sredinu i začelje tabele. Najbolji strelac lige do sada je kapiten Srbije Vanja Udovičić koji sa 16 golova predvodi Radnički. Tim iz Kragujevca je trenutno na vrhu tabele sa 15 poena, sa istim brojem bodova, ali nešto slabijom gol razlikom prati ih Crvena zvezda dok je malo iznenađenje tim Banjice koji je trenutno treći, ispred matičnog Partizana sa 10 bodova, dok stariji crno-beli sa Banjice imaju 9.

Očigledno je da će na vrh tabele značajno uticati duel u 8. kolu 22. decembra kada se u Beogradu sastaju vodeći timovi Radnički i Zvezda. Taj meč mogao bi da utiče na raspored ekipa pred plej-of, ali ostaje i čitav drugi krug regularnog dela šampionata pre nego što četiri najbolja tima počnu kroz plej-of borbu za tron. U osmom kolu igraće se i duel Vojvodine i Partizana, u kome se, takođe, očekuje kvalitetan vaterpolo.

Ligu su obeležili i vrlo kvalitetni golmani koje predvode Slobodan Soro na golu Partizana, Denis Šefik Zvezde i Zdravko Radić čuvar mreže Radničkog. Pored njih u dosadašnjem delu lige istakli su se i golmani iz Novog Sada i to Miloš Marinković golman Vojvodine, ali i Milan Vitorović i Lazar Dobožanov koji čuvaju mrežu Dunava. Dvojica mladića iz drugog Novosadskog tma braniće za Srbiju na juniorskom prvenstvu sveta koje počinje u subotu u Australiji.

Pauza u ligi zbog juniorskog prvenstva sveta, koje 1. decembra počinje u Pertu, traje do 15. kada je na programu 7. kolo. Potom sedam dana kasnije sledi 8. kolo, koje kako smo najavili donosi  dva derbija, da bi prvi deo sezone bio okončan 26. decembra 9. kolom. U prvenstvu sledi potom kratka pauza, a takmičenje se nastavlja 19. janura da bi već početkom aprila  bio završen ligaški deo posle koga sledi plej-of.

Pre nastavka sezone sredinom janura neko od vodećih timova podići će i prvi trofej u 2013. Kup Srbije je na programu 12. i 13. janura, u formi fajnal-fora na kome  učestvuju 4. najboljeplasirana tima na tabeli posle prvog dela sezone. Prvog dana turnira sastaće se prvoplasirani i 4 tim u prvenstvu, a drugo polufinale biće duel trćeg i četvrtog. Finale je na programu 13. januara, a domaćin turnira još nije određen.

Do sada prvenstvo su obeležili ubedljivim igrama Radnički i Zvezda, koji nemaju poraz uz pet pobeda. Partizan je doživeo poraze od oba vodeća tima, ali ne treba zaboraviti da su crno-beli oba meča izgubili posle vrlo neizvesnih mečeva i to tek u završnici. Takođe, u nastavku šampionata Partizan će biti domaćin i Radničkom i Zvezdi, pa i Vojvodini, dok će tim Vladimira Vujasinovića gostovati slabijim protivnicima.

Za razliku od prošle sezone svoje nastupe značajno je popravio kikindski ŽAK, koji je sakupio sedam bodova, a najsvetliji trenutak imali su u 4. kolu kada su pobedili na svom bazenu Vojvodinu. Uz to Kikinđani su osvojili bod na staru sezone protiv Banjice, i još tri pobedom nad Beogradom. Njihovu seriju dobrih igara omeo je Singidunum, koji je na svom bazenu bio bolji u 6. kolu, što mu je i jedina pobeda.

Dobar utiska ostavili su i mladi timovi Banjice i Dunava, a Banjica je u zanimljivom međusobnom duelu bila bolja. Razočarenje prvenstva je Beograd, koji za sada ne može da se suprotstavi nijednom protivniku i posle nekoliko sezone dobrih rezultata na putu je da ostane na devetoj poziciji koja neminovno vodi u niži rang naredne sezone. Ipak, vaterpolisti sa Taša imaju prilike da do kraja lige poprave igru, a najbliži rivali ne beže im mnogo.

 

 

Što se tiče liste strelaca na njoj za sada vodi Vanja Udovičić sa 16 golova iz 5 mečeva, sledi ga najbolji igrač Partizana ove sezone Dušan Mandić sa golom manje, dok je Strahinja Rašović iz Zvezde trenutno treći sa 14 pogodaka. U vrhu liste su i Filip Filipović, Boris Zloković i Đorđe Bašić, članovi Radničkog koji je najefikasniji tim u prvenstvu sa 87 postignutih golova u pet utakmica što je u proseku više od 21 gola po meču.

Kompletnu listu strelaca i pregled statistike domaćeg takmičenja možete pogledati na stranici Delfini Srbija : http://delfinisrbija.weebly.com/lista-strelaca2.html

[standings league_id=3 template=extend logo=true]

2 komentara

  • Mozda vise od povratka nasih igaca u Srbiju me raduju ovi podaci za golmane koji brane mreze domacih timova!! U vaterpolu slozicete veoma je vazna uloga golmana a mi imamo pored iskusnih Sefika i Sora mlade golmane koji nadahnuto brane i tako pokazuju da ne moramo da brinemo za gol Srbije u buducnosti (iz podgorice 🙂

  • Mozda vise od povratka nasih igaca u Srbiju me raduju ovi podaci za golmane koji brane mreze domacih timova!! U vaterpolu slozicete se veoma je vazna uloga golmana a mi imamo pored iskusnih Sefika i Sora mlade golmane koji nadahnuto brane i tako pokazuju da ne moramo da brinemo za gol Srbije u buducnosti….!

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.